Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Public cloud dit jaar goed voor 23 miljard investeringen in hardware

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 11 juli 2016 08:00 uur

Ondanks de enorme groei van de public cloud en de vergaande consolidatie binnen datacenters met hyperconverged omgevingen, geven bedrijven nog steeds flink geld uit aan nieuwe hardware voor eigen datacenters. Onderzoeksbureau IDC doet hier elk half jaar onderzoek naar en meldt nu dat 60 procent van alle nieuwe hardware in on premise datacenters terecht komt.

Toch wordt de groei in uitgaven vooral veroorzaakt door cloudproviders. Public cloudproviders – denk aan Microsoft en Amazon – besteden dit jaar 19 procent meer aan hardware dan vorig jaar. Dat staat gelijk aan ruim 23 miljard dollar aan investeringen. Bedrijven geven een ruime 4 procent minder uit aan machines voor eigen datacenters, maar desondanks is dat nog steeds de grootste cashmaker voor hardwareleveranciers.

De uitgaven voor private cloud nemen overigens wel flink toe. IDC heeft berekend dat bedrijven wereldwijd voor een kleine 14 miljard dollar uitgeven aan apparatuur voor private cloud. Hierin is vooral hyperconverged technologie de grote winnaar. IDC verwacht wel dat de markt verder zal kantelen naar public cloudproviders. Daar voorziet IDC tot 2020 de grootste groei, terwijl de uitgaven in eigen datacenters steeds verder zal teruglopen, zij het heel gestaag. Dat laatste heeft vooral te maken met het feit dat het migreren van workloads in eigen datacenters naar public cloud vaak complexe projecten zijn, zeker in enterprise omgevingen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.