- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 19 juli 2016 08:00 uur
Toch een beetje raar. KPN hield woord en kondigde enige weken geleden aan dat het een landelijk dekkend LoRa-netwerk heeft. Nederland is daarmee het eerste land ter wereld met een dekkend LoRa-netwerk (Long Range Low Power). En dat is best iets om trots op te zijn. Desondanks was de aandacht voor dit feit minimaal. Een paar techsites vonden het de moeite van het vermelden waard. Dat was het.
KPN test al een tijdje met Internet of Things op Schiphol en Utrecht Centraal Station. Maar om landelijk diensten, inclusief IoT voor consumenten, aan te kunnen bieden, is een dekkend netwerk noodzakelijk. Denk aan de slimme meters in de meterkast die via LoRa verbonden kunnen worden en het beter verdelen van energiebronnen mogelijk maken: die meters maken immers inzichtelijk hoeveel energie een huishouden echt nodig heeft zodat de capaciteit optimaler kan worden benut. KPN versnelde daarom de aanleg en op 1 juli was de dekking een feit. Op dat netwerk zijn nu zo’n 1,5 miljoen devices aangesloten.
Nederland loopt met KPN inderdaad voorop wat betreft dekkingsgebied. Tot nu toe beperken LoRa-implementaties zich vooral tot grote steden. In Zweden is Tele2 net klaar met het IoT-netwerk in Gothenburg als onderdeel van de Smart City. Orange heeft dergelijke projecten in Franse steden, in Italië is Unidata een van de leidende partijen op dit terrein en heeft het onlangs in Rome een LoRa-project opgeleverd. In België was Proximus een van de pioniers op het gebied van LoRa: de Vlaamse steden kregen in 2015 al een dergelijk netwerk.
IoT is een van de belangrijkste innovatiedrijfveren binnen de Smart City-concepten waarin diverse organisaties binnen de stad efficienter gebruikmaken van bijvoorbeeld energiebronnen en faciliteiten binnen de stad. Om dat te bereiken moeten die organisaties data gaan delen. KPN is een van de partijen in een consortium dat Smart City-projecten gaat doen in Rotterdam, als onderdeel van het Europese innovatieprogramma Horizon 2020.
Waarom is dit belangrijk? Omdat IoT en Big Data – al die devices genereren enorme hoeveelheden data en ook daar kunnen weer nieuwe diensten op worden ontwikkeld – enorme groeimarkten zijn voor technologiepartijen, inclusief hosters. De EU heeft miljoenen aan subsidies klaar liggen voor projecten en nieuwe diensten in het kader van IoT, vooral op het terrein van duurzaamheid en eHealth. Het komt echter maar moeizaam van de grond. Probleem was in de eerste plaats de beschikbaarheid van het netwerk en dat is nu opgelost. Het is nu een kwestie van ‘voldoen aan de LoRa-aansluitvoorwaarden’. Hosten gaat al lang niet meer om het hosten van een applicatie of een site. Hosten gaat meer en meer om het slim verzamelen en, veilig, beschikbaar stellen van data. Real-time.