Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft plust weer dankzij cloud, wel uitstel voor Azure Stack

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 juli 2016 08:00 uur

De agressieve strategie die Microsoft heeft ingezet met PaaS- en SaaS-diensten via Azure, legt het bedrijf geen windeieren. Sterker: diensten als Office365 zorgen ervoor dat het bedrijf weer positieve cijfers kan rapporteren: in totaal boekte Microsoft een ruime 3 miljard dollar winst in het afgelopen kwartaal. Een jaar eerder leed het bedrijf nog voor datzelfde bedrag verlies.

De grootste cashmaker is de clouddivisie: dat tekent voor een omzetstijging van 7 procent. Microsoft gooide eind vorig jaar het roer helemaal om en zette 100 procent in op cloud met haar Azure-platform en vooral de SaaS-diensten met Office365, Sharepoint en Skype-for-Business. Microsoft wil weer de grootste softwareaanbieder worden in de kantoren. Jarenlang probeerde het dat te bereiken via de pc-markt en zelfs via smartphones.

Inmiddels heeft Microsoft de overname van het Finse Nokia volledig afgeschreven. Microsoft verdient nog steeds een aardige cent aan pc’s en smartphones, maar is dat tegelijkertijd sterk aan het afbouwen. De winst moet uit software en licenties komen, geleverd vanuit de public cloud. Kleine tegenvaller in die zin is het bericht dat het de levering van de private cloud variant van Azure, Microsoft Azure Stack, moet uitstellen. Oorspronkelijk zou Azure Stack vanaf dit jaar leverbaar zijn, dat wordt nu medio 2017. De reden hiervoor is dat Microsoft hardware-stacks wil ‘integreren’ met Azure. In de eerste versies waren klanten volledig vrij in hardwarekeuze. Dat heeft Microsoft nu veranderd: in de eerste release zal alleen hardware van HP, Dell en Lenovo worden ondersteund.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.