Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Facebook gaat internet leveren per drone

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 juli 2016 08:00 uur

Voor de gemiddelde hoster zal dit wat ver van het bed zijn, maar in het kader van technologische ontwikkelingen zijn de onderzoeksprogramma’s van bedrijven als Facebook, Google, Microsoft en Amazon toch razend interessant. Het zijn juist deze programma’s die laten zien hoe snel ontwikkelingen gaan op alle terreinen. Cloud, software, maar ook en zeker infrastructuur. Alle genoemde bedrijven zijn gebaat bij een werelddekkende netwerkinfrastructuur, zelfs in de meest afgelegen plaatsen.

We kenden al de Watly Hub. Deze mini-energiecentrale levert energie, vers drinkwater en wifi voor ongeveer 750 mensen op afgelegen plaatsen. De pilot werd bijvoorbeeld gebouwd in Ghana. Eerlijk is eerlijk: de internetverbinding die de Watly hub levert, is niet het primaire doel: Watly gaat vooral om de levering van energie en drinkwater op een manier die niet milieubelastend is. En toch: een verbinding met de buitenwereld via het internet wordt meer en meer een soort eerste levensbehoefte. Facebook heeft een nieuwe oplossing. Een enorme drone.

De drone is een uitvinding van het Connectivity Lab van Facebook dat eind juni een eerste testvlucht maakte met het apparaat. De ‘Aquila’, zoals de drone is gedoopt, vliegt op zonne-energie en bleef tijdens de vlucht negentig minuten in de lucht, langer dan het half uur dat stond gepland, zo meldt hoofd engineering Jay Parikh in zijn post.

Het geheel heeft een spanwijdte die vergelijkbaar is met een Boeing 737. De eerste test was vooral bedoeld om te zijn of de Aquila überhaupt kon vliegen. Daarin is Facebook dus geslaagd. Het uiteindelijke doel van de Aquila is afgelegen gebieden voorzien van internetconnectiviteit. Dat doet de drone met behulp van lasers. Daarmee kan de Aquila in een gebied van bijna honderd kilometer tot 10Gbps bandbreedte leveren. Omdat het toestel heel zuinig is gebouwd en volgens Facebook het verbruik heeft van ‘drie haardrogers of een flinke magnetron’, kan het tot drie maanden operationeel zijn.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

SIDN halveert tarieven om .nl-domeinnaam uit quarantaine te halen
Jaap Urban: Waarom vraagt iedere provider dan nog steeds de hoofdprijs hiervoor?!?! Webreus: 45 euro

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 27 januari 2017
apkdld: Enjoy most recent number one popular android apps game on your phone and tablet, also be aware that ...

Heartbleed – of de noodzaak om als provider altijd te patchen
showbox alternative: Is showbox not working? Don’t be anxious we have included a list of best Showbox alternative for y...