Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Op de koffie bij Easynet

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 13 februari 2009 08:05 uur

EasynetAfgelopen dinsdag ben ik op de koffie geweest bij Easynet. Hier had ik een gesprek met Cathy van de Garde, Global Country Marketing Manager en Ben Timmer, Datacenter & Facilities Manager. Daarnaast heb ik een rondleiding gehad door het Easynet datacentrum.

Het Easynet datacentrum
Allereerst heeft Timmer uitgelegd hoe het Easynet datacentrum in elkaar zit. Het datacentrum is oorspronkelijk gebouwd als distributiecentrum, maar is nooit als zodanig geopend en is meteen omgebouwd tot datacentrum. Het datacentrum heeft twee verdiepingen, op beide verdiepingen bevindt zich in het midden van het pand één grote datavloer, met daaromheen een gang. Daarnaast bevinden zich aan beide kanten van de gang kleinere suites.

Verder bevindt zich naast (buiten) het pand een groot deel van de technische infrastructuur van het pand, waaronder de generatoren, transformatoren, UPS-systemen, controle panelen, circuit breakers en op het dak van het datacentrum zelf staan drycoolers. Enkele maanden geleden heeft Easynet haar datacentrum voor 9 miljoen euro grondig verbouwd, waarbij er nieuwe stroominfrastructuur is bijgebouwd én ook meer freecooling is toegepast.

28°C op de datavloer
Daarnaast is men bij Easynet in het datacentrum nu ook bezig om de (ingangs)temperatuur op de datavloer aanzienlijk te verhogen in combinatie met het toepassen van cold-corridors. De temperatuur was voorheen altijd 21 graden op de datavloer, maar dat gaat men nu opschroeven tot 28°C  als ingangstemperatuur, de uitgangstemperatuur zal dan afhankelijke van de belasting oplopen tot 40°C. Al een jaar geleden is de temperatuur op de datavloeren die gebruikt worden door BSkyB opgevoerd tot 26°C, zonder dat dit voor noemenswaardige problemen heeft gezorgd. In andere suites zal de temperatuur pas later omhoog gaan, doordat er in SLA’s een lagere temperatuur is afgesproken, kunnen de temperaturen daar pas omhoog gaan, zodra er nieuwe contracten worden afgesloten.

Relatie Easynet en moederbedrijf BSkyB
De relatie tussen Easynet en moederbedrijf BSkyB is ook erg interessant. Het grootste deel van het datacentrum wordt gehuurd door BSkyB als backuplocatie voor hun datacentrum in het Verenigd-Koninkrijk. Echter is BSkyB gewoon klant van Easynet. BSkyB was zelfs al klant van Easynet in het Verenigd-Koninkrijk, voor dat ze het bedrijf in 2005 overnam. Toen BSkyB daarna opzoek was naar een backuplocatie voor haar datacentrum was het een logische keus om klant te worden van het Easynet datacentrum in Nederland. BSkyB is voor Easynet een klant én het is niet zo dat BSkyB dicteert wat er bij Easynet gebeurt, zo stelt Timmer. Het gerucht dat in de branche gaat dat BSkyB het datacentrum helemaal voor zichzelf wil hebben zou ook volledig ongegrond zijn.

Rondleiding door het nieuwe energy-center
Na het gesprek kreeg ik een rondleiding door het nieuwe energy-center van Easynet. Dit is een aangebouwd deel aan het pand, dat bestaat uit een soort stalen-skelet, waar zeecontainers op staan, die alle technische infrastructuur bevatten. Zodra je de poort naar het energie-center door gaat komt je op de begane grond langs een batterij zeecontainers die de UPS-systemen van het datacentrum bevatten. In elke afzonderlijke zeecontainer zit het UPS-systeem zelf en de accu’s die voor noodstroom zorgen. Mocht de netspanning uitvallen dan kunnen de accu’s het datacentrum voor zo’n 15 minuten van stroom voorzien, zo legde Timmer uit.

Via een trap kom je op de eerste verdieping van het energy-center, hier bevinden zich de generatoren van het datacentrum, deze bevinden zich eveneens allemaal in zeecontainers. Bovenop elke container zit een luchtinlaat die er een beetje uitziet als een paddenstoel. Ook op deze verdieping bevinden zich de schakelkasten, die schakelen tussen de net- en generatorspanning. Ook is er de mogelijkheid om mobiele generatoren aan te sluiten, in het geval van groot onderhoudt of als een busbar defect raakt. Nog een verdieping om hoog bevinden zich de circuit breakers van het datacentrum. Op het dak van het datacentrum zelf staan de drycoolers, die zorgen voor free cooling.

Rondleiding door het datacentrum
Na de rondleiding door het energy-center kreeg ik ook nog een rondleiding door de binnenkant van het datacentrum. Dat zag er allemaal netjes uit. Opvallend vond ik het om te zien dat de gasflessen met Inergen, niet in een aparte ruimte stonden, maar op de datavloer zelf, dat had ik nog niet eerder gezien. Verder staan op de datavloer ook de airco-units, VESDA en rookmelders boven de racks. Er wordt verder nog geen gebruik gemaakt van cold-corridors.

Bij hoge uitzondering heb ik ook een kijkje gekregen op de datavloer van BSkyB. De muren van de suite van BSkyB zijn omgeven met patch-kasten, die zoals Timmer uitlegde volledig zijn bekabeld. De datavloer is 70 centimeter verhoogd in de suite van BSkyB, omdat elk rack direct al volledig is bekabeld en tientallen UTP- en glasvezelkabels heeft, onder de datavloer lopen daarom twee gestapelde kabelgoten van 1.8 meter breed om al deze kabels te transporteren.

De binnenkant van één van de containers waarin de UPS-systemen staan opgesteld

Easynet Amsterdam datacenter: UPS-systemen

Spanningsschakelaars
Easynet Amsterdam datacenter: Schakelsystemen

Containers met generatoren
Easynet Amsterdam datacenter: Generatoren

Circuitbreakers
Easynet Amsterdam datacenter: Circuitbreakers

Drycoolers voor de freecooling

Easynet Amsterdam datacenter: Drycoolers

Tududud, 13 februari 2009 10:00 am

Ziet er uit als een erg mooi systeem, klasse.

gerwin, 13 februari 2009 12:00 pm

Misschien offtopic, maar ben erg blij dat we bij Easynet weg zijn, een bedrijf die geen enkele binding met zijn klanten heeft. In onze laatste periode veel stroomstoringen gehad en over mensen zoals Bo Dxxx ben ik al helemaal niet te spreken (en genoeg andere hosting partijen!).

Anyways geen slecht woord over de beveiligers daar, want die zijn top :)

Khalid, 13 februari 2009 5:59 pm

Easy net Niet en Bo ------ passen goed bij elkaar.

99% van de oude klanten zijn BLIJ weg te zijn
oud personeel delen die mening ook

vraag ff aan Leaseweb wat ze vinden van Easy Net Niet
ik denk het zelfde

E, 13 februari 2009 6:39 pm

"vraag ff aan Leaseweb wat ze vinden van Easynet"

lol!
Vraag eens op icttalk wat ze vinden van wht!

DreamHost.nl, 13 februari 2009 11:01 pm

Arnout zal uiteraard niets slechts schrijven indien hij ergens op de koffie mag. De bekende problemen van (ex)cliënten worden dan voor het gemak even allemaal vergeten...

Randy ten Have, 14 februari 2009 4:22 am

Ook dan zal hij gewoon kritisch zijn. Maar de relatie Easynet - Klant is een zakelijke relatie, waar xCAT.nl Publishing / ISPam.nl buiten staat. Als je kijkt naar het Leaseweb vs. #Easy verhaal enkele maanden terug is dit ook gewoon meegenomen en van beide kanten belicht.

Khalid, 15 februari 2009 9:06 pm

zoals eerder vermeld

kan zeker zo'n 10 - 15 oude klanten vinden van de afgelopen 1,5 jaar die alle 10 - 15 het zelfde verhaal kunnen vertellen.

ook oud personeel

dus m.a.w. Easy NOOIT niet

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.