Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag Eco Econnect Tour: Hoe werkt zakendoen in Duitsland

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 augustus 2016 08:00 uur

Voor het tweede jaar op rij heeft de branchevereniging van de Duitse internetindustrie Eco een tour georganiseerd langs verschillende Duitse internetbedrijven in Keulen voor buitenlandse IT-executives. Naast het netwerken met Duitse collega’s werden er door verschillende experts presentaties verzorgd over wat er bij komt kijken om zaken doen op de Duitse markt.

De Econnect tour begon met een rondleiding door de Keulse Dom. Op die manier konden deelnemers zonder direct al het inhoudelijke programma in te worden getrokken onderling kennismaken. Daarnaast gaf dat deelnemers die verlaat waren de mogelijkheid om zonder problemen aan te haken bij het inhoudelijke programma.

Eerste dag Econnect Tour

Na het bezoek aan de Dom vertrokken de organisatie en deelnemers met een bus richting de eerste stop op het programma. Tijdens het busreisje werden de deelnemers getrakteerd op een lunch. Na een busreis van een klein half uur werd er gestopt bij Network Box.

Na een korte presentatie van gastheer Network Box (die niet zo boeiend was), werd het al snel beter. Judith Ellis, verantwoordelijk voor de International Member Services bij eco gaf een presentatie over hoe de Duitse internetindustrie eruit ziet en Till-Florian Schäfer van Trusted Shops gaf een presentatie over de juridische aspecten van ecommerce in Duitsland. Een kort verslag van hun presentaties is hier op de website van eco te lezen (in het Engels).

De tweede stop was bij Sedo, het bedrijf dat als makelaar van domeinnamen optreedt. Ook hier eerste een korte presentatie over de business van de gastheer. Daarna volgde een presentatie van Thomas Rickert (advocaat) over domeinnamen in Duitsland en Dr. Rolf Claessen (patent advocaat) over merkbescherming en octrooien in Duitsland. Een kort verslag van hun presentaties is hier op de website van eco te lezen (in het Engels).

De derde en laatste stop op de eerste dag was bij Startplatz een startup incubator. Een presentatie van de gastheer mocht niet ontbreken. Daarna volgde een aantal presentaties van startups waarvan het gros weinig met de internetindustrie te maken had.

Toch was dit de beste stop van de dag. De presentatie over de juridische aspecten en valkuilen van het starten met zakendoen in Duitsland van Victoria Geks (advocaat) was uitstekende inleiding op het onderwerp. Het panel die op het onderwerp voortborduurde was geweldig. Dat bestond uit Gerd Simon (management consultant), Karl Rabe (Manager, Windcloud), Martin Riedel (rise.tech) & Victoria Geks (advocaat) was wel uitstekend. Het verslag hiervan is een absolute aanrader voor wie zaken wil gaan doen in Duitsland. Dat is hier te lezen op de website van eco (in het Engels).

De eerste dag van de Econnect Tour werd afgesloten met een gezellig en heerlijk diner waar zowel de deelnemers als gastheren/-dames aan deelnamen in Weinhaus Brungs in het centrum van Keulen. Het eten was uitstekend en de typische kleine Keulse bierglazen werden bijna sneller door de waard vervangen dan dat je ze leeg kon drinken. 😉

eco-econnect-tour-trustedshops

eco-econnect-tour-taart

eco-econnect-tour-victoria-geks

eco-econnect-tour-starting-business-germany

eco-econnect-tour-diner

Tweede dag Econnect Tour & Awards Gala

De tweede dag van de tour begon vroeg. Om 9 uur ‘s ochtends stond de bus voor The New Yorker Hotel klaar voor vertrek richting Plusserver. De presentatie van de gastheer was dit keer straf. Plusserver is een managed hoster die onderdeel is van de Host Europe Group. Dat is één van de grootste hostingconcerns van Duitsland en zelfs van Europe.

In twee groepen kregen de deelnemers een rondleiding door het eigen datacenter van Plusserver. Feitelijk zijn dat zelfs afzonderlijke datacenters die zich in hetzelfde pand bevinden. Alles zag er netjes uit en inhoudelijk was het een datacenter zoals er zoveel zijn. Wel viel mij één ding op. Elk van de datacenters had maar één generator. Indien de generator bij een stroomstoring niet functioneert dan valt nadat de UPS-systemen zijn uitgeput de stroom uit. Dit wordt eenvoudig opgelost door de apparatuur voor een klant voor wie uptime mission critical is in beide (veel los van elkaar opererende) datacenters te plaatsen.

Verder werden er verschillende presentaties gegeven over wat er bij komt kijken om zaken te doen in Duitsland. Een van de belangrijkste onderdelen was hoe de Duitse zakelijke cultuur in elkaar zit en wat je wel en niet moet doen als je zaken wil gaan doen met Duitsers. Voor wie zaken wil gaan doen in Duitsland is het uitgebreide verslag van Eco daarover een absolute aanrader. Dat is hier op de website van Eco te lezen (in het Engels).

eco-econnect-tour-plusserver

eco-econnect-tour-plusserver-datacenter

Alle deelnemers aan de tour waren ook uitgenodigd om deel te nemen aan het Eco Awards Gala. Dit was écht een geweldig feest. Dat zouden we in Nederland ook moeten hebben. Het was perfect georganiseerd en rond 4:00 uur ‘s nachts werd ik samen met de laatste overgebleven bezoekers van de party na het gala verzocht om richting mijn hotel terug te keren. Die Duitsers weten hoe ze een feestje moeten geven. Zie hieronder de foto’s!

eco-econnect-tour-awards-gala

eco-econnect-tour-awards-gala-party

Marin Heideman, 4 augustus 2016 12:26 pm

Ziet er weer goed uit. helaas was ik dit jaar verhinderd. Maar vorig jaar was het ook een succes. Ik kan het iedereen aanraden om hier eens naartoe te gaan.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.