Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google presenteert Open Rack-standaard aan OpenCompute

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 10 augustus 2016 10:32 uur

Het is toch een behoorlijke mijlpaal: het meest gesloten bedrijf in de IT heeft haar eerste grote bijdrage aan het OpenCompute-project geleverd. Google was en is altijd zeer terughoudend in het prijsgeven van haar technologie, maar tijden veranderen. In maart werd het bedrijf lid van het OpenCompute Project (OCP). Daarna werkte Google intensief samen met Facebook aan de Open Rack 2.0-standaard. Die werd deze week gepubliceerd.

Het probleem van grote datacentra is dat de machinedichtheid steeds groter wordt, ondanks het feit dat servers dankzij converged en hyperconverged technologie steeds compacter worden. Zolang de vraag naar data (en ook functionaliteit) blijft stijgen, neemt ook de behoefte aan compute– en opslagcapaciteit toe. Meer machines per vierkante meter brengt direct andere uitdagingen met zich mee: het energieverbruik – niet zozeer omdat de servers zelf meer verbruiken, maar wel voor de koeling van de racks en de machines.

Google werkt al enige jaren met een 48V-architectuur voor haar racks. Daarbij gebruikt Google geen dichte serverkasten, maar worden de servers tot ongeveer een derde van het rack gesloten. Aan de achterzijde zijn de machines open zodat deze gemakkelijker gekoeld kunnen worden. De gehele architectuur is vanzelfsprekend geheel modulair: de gehele server is letterlijk een soort Lego-doos waarbij componenten eenvoudig en snel kunnen worden vervangen. Maar de grootste winst zit in het feit dat de architectuur gebruik maakt van 48 volt, in plaats van de traditionele 12 volt. Volgens Google heeft het bedrijf dit miljoenen dollars opgeleverd aan besparing in energieverbruik.

De architectuur wordt vandaag gepresenteerd aan de OCP Engineering Workshop. Als deze wordt goedgekeurd, dan wordt het officieel de Open Rack 2.0-standaard.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Vier hosters aan het woord: eigen hardware of uitbesteden?
Lanceanons: nice website http://longblackcock.com/bibcam-boy-bbc.html

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 27 januari 2017
apkdld: Enjoy most recent number one popular android apps game on your phone and tablet, also be aware that ...

Heartbleed – of de noodzaak om als provider altijd te patchen
showbox alternative: Is showbox not working? Don’t be anxious we have included a list of best Showbox alternative for y...