Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Bereikbaarheid van SSL leidt tot explosieve groei HTTPS

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 11 augustus 2016 08:00 uur

Het aantal websites dat bereikbaar is onder https, is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. ,, Er lijkt sprake van een massale omarming van dit meer veilige protocol voor websites,” aldus Marnix de Munck van internetvergelijk.nl.

De toename is overigens uitstekend verklaarbaar. HTTPS is inmiddels voor iedereen bereikbaar, in tegenstelling tot twintig jaar geleden toen het protocol op de markt kwam. HTTPS was tot voor kort een aardige investering door de aanschaf van een SSL-certificaat en de implementatie ervan. Doorgaans was de hosting van HTTPS-sites ook duurder.

Dat is sterk veranderd. Hosters kunnen SSL-certificaten gratis aanbieden door initiatieven als Let’s Encrypt. Populaire content management systemen als WordPress maken standaard gebruik van HTTPS. Kortom: er zijn eigenlijk geen redenen om niet over te schakelen op HTTPS met SSL-encryptie.

Internetvergelijk.nl baseert zijn bevindingen op onderzoeksresultaten van HTTP Archive. De Munck stelt dat de uitkomsten waarschijnlijk aan de bescheiden kant zijn. In zijn blog haalt hij nog een ander onderzoek aan: BuiltWith komt uit op een stijging van 231 procent over het afgelopen jaar. BuiltWith biedt daarbij een behoorlijk diepgaand inzicht in het gebruik van diverse SSL-certificaten. Comodo SSL – niet gratis – blijkt dan veruit het populairst en laat het andere populaire producten van GoDaddy en CloudFlare achter zich. Het gratis Let’s Encrypt is wel bezig met een opmars: in absolute aantallen worden elke week zo’n drieduizend sites voorzien van een Comodo SSL-certificaat of een certificaat van Let’s Encrypt.

Peter, 12 augustus 2016 8:26 pm

"De toename is overigens uitstekend verklaarbaar. HTTPS is inmiddels voor iedereen bereikbaar, in tegenstelling tot twintig jaar geleden toen het protocol op de markt kwam."

Lijkt me eerder dat Google de oorzaak is, sinds ongeveer een jaar is de ranking voor websites met https namelijk (iets) beter.

http://www.emerce.nl/achtergrond/654048

Mario, 16 augustus 2016 11:21 am

@Peter

Let's Encrypt draagt er ook flink aan bij. In DirectAdmin zit dit standaard er al in, voor de gebruiker is het een kwestie van een vinkje aanzetten.

Let's Encrypt is gratis en dat zullen de SSL verkopers wel merken.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.