Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Analyse: AWS, Azure, Google – en daarna niks

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 23 augustus 2016 11:10 uur

Het regende vorige week persberichten. Amazon was de eerste die een juichbericht de wereld instuurde dat AWS door Gartner als ‘leader’ in IaaS is uitgeroepen. Een paar uur later volgde Microsoft: Gartner plaatste Azure ook als leader in het zogeheten magic quadrant voor IaaS. Microsoft heeft die plaats vooral te danken aan de visie die het bedrijf heeft op Infrastructure as a Service. Amazon is simpelweg de grootste en zal dat ook nog een tijdje blijven. AWS heeft een indrukwekkende en groeiende klantenbase voor al haar clouddiensten. Toch stellen marktanalisten dat Azure AWS wel eens voorbij kon streven over twee tot drie jaar.

Google wordt door Gartner nog wel erkend als leider in IaaS, maar zit in de gevarenzone. Gartner erkent dat Google eigenlijk niet te vergelijken is met Azure of AWS. Google Cloud – zelfs Google Cloud Platform – is geen open cloud zoals de eerste twee en wordt nauwelijks door bedrijven als zodanig gebruikt. Google levert daarentegen wel de meeste diensten vanuit haar cloud, zoals Google Docs, YouTube en Google Drive. Begin dit jaar maakte muziekdienst Spotify wel bekend dat het haar gehele infra naar GCP verhuist, omdat juist Google voorop zou lopen in het bieden van clouddiensten – iets dat door Gartner niet wordt bevestigd. Daarbij doelt Spotify onder meer op tools als BiqQuery, een datawarehouse-miningtool van Google. De overgang was opmerkelijk omdat Spotify daarvoor gebruikmaakte van AWS. Het eveneens populaire Netflix draait wel bij AWS.

Grootste ‘verliezer’ in het nieuwe IaaS Magic Quadrant is VMware. Volgens Gartner is het bedrijf nog steeds de absolute leider in virtualisatie, maar de clouddienst vCloud Air is te weinig aantrekkelijk als alternatief voor de grote drie. Hier heeft VMware de slag verloren, aldus Gartner. Dat zette overigens nog wel een plus bij Rackspace, hoewel Gartner stelt dat het bedrijf moeite heeft om de technologische veranderingen bij de grote cloudproviders bij te houden. VMware, IBM Softlayer, Fujitsu, NTT en Rackspace zijn volgens de beoordeling van Gartner nichespelers geworden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
Ronald: N+1 anyone? En wat Wouter zegt. Kwaliteit kost geld. Bij beschikbaarheid is de redenering van kl...

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
Wouter: Dus de VPS'sen bij TransIP (en haar eigen website) zijn niet redundant, sterker nog: ze zijn niet ee...

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
The Datacenter Group: The Datacenter Group heeft een officiële statement afgegeven inzake de stroomuitval. Anders dan d...

GDPR: de finale klap voor kleine hosters?
Mario: "Data komt op straat te liggen na een DDOS-je" :P

16 hosting en datacenter tweets: Nieuwe routers, sportief 2017, upcoming events, taart en 20 jarig bestaan
Sambal: @ispam Just curious hoe "monitoren" jullie nieuws? Komt dat vanuit ispgids oid?