Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe computercriminaliteit wetgeving

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 juni 2006 18:17 uur

Sinds de bekrachtiging van de nieuwe wetgeving voor het strafbaarstellen van ondermeer het binnendringen van computer systemen en het plat leggen er van. Ik zit al de hele week te twijfelen of het een goed punt is dat je zelfs vervolgd kan worden voor het feit dat je een computersysteem binnendringt, zonder dat je daarvoor een beveiliging omzeilt of doorbreekt.

Ineens schoot mij een casus te binnen waabij deze bepaling zeer nuttig kan zijn. Stel je voor een ‘cracker’ gaat bij een bedrijf werken en net als de systeembeheerder die zo dom is om niet zijn computer te locken koffie aan het halen is maakt de cracker gebruik van het op dat moment volledig onbeschermde systeem van de systeembeheerder om de hele klantendatabase over te pompen naar een deaddrop ftp accountje ergens in China. Met de huidige wetgeving is dit niet te vervolgen als computercriminaliteit met de nieuwe wetgeving staat hier in verband met de informatie diefstal 4 jaar gevangenisstraf op.

Uiteraard kan de wetgeving ook zeer negatieve gevolgen hebben, zodoende zou iemand die op een link klikt die naar een informatiesysteem dat niet voor hem beschikbaar dient te zijn in theorie vervolgt kunnen gaan worden, dat zou logischerwijs een zeer kwalijke zaak zijn mocht dat gebeuren.

Verder ben ik zeer content met het feit dat deze nieuwe wetgeving mensen die informatie naar computersystemen sturen zoals bijvoorbeeld een DDOS-aanval, virussen of trojans strafbaar zijn en daar staat een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar op. Als laatste zijn voorbereidingshandelingen voor het plegen van computercriminaliteit nu ook strafbaar met eveneens maximaal 1 jaar gevangenisstraf.

Al met al denk ik dat we blij moeten zijn met deze nieuwe wetgeving, echter ben ik alles meegenomen niet al te blij met de bepalingen dat ook als je geen beveiliging hebt omzeilt of doorbroken je ook strafbaar kan worden geacht.

N.L. van Renselaar, 5 juni 2006 7:13 pm

Het leukste zijn de minimale straffen... 24 uur werkstraf ofzo. Gezien dat de maximale straf bijna nooit wordt opgelegt. Daarnaast heb ik zelf niet zo veel vertrouwens in de nederlandse bestrijding van computer criminaliteit... Ik heb niet het gevoel dat er daadwerkelijk wat gedaan wordt.

Arnout Veenman, 5 juni 2006 8:44 pm

Zelf ben ik niet zo'n voorstander van minimale straffen, naar mijn idee is het aan de rechter, als professional op dit gebied, om een straf op te leggen en een afweging te maken of iemand veroordeeld dient te worden tot een bepaalde straf.

Verder denk ik dat dat wantrouwen in de huidige bestrijding van daadwerkelijke computercriminaliteit zeer terecht is. Het feit dat laatste bleek dat de politie de veiligheid van haar eigen ICT-infrastructuur al niet op orde heeft, geeft heel duidelijk aan dat het totaal niet bij ze leeft.

Mij lijkt het daarom wenselijk dat er een nieuwe uitgebreide High Tech Crime unit bij de politie komt, waar je landelijk en dan het liefst via internet aangifte kan doen van ICT gerelateerde misdrijven.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.