Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe computercriminaliteit wetgeving

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 juni 2006 18:17 uur

Sinds de bekrachtiging van de nieuwe wetgeving voor het strafbaarstellen van ondermeer het binnendringen van computer systemen en het plat leggen er van. Ik zit al de hele week te twijfelen of het een goed punt is dat je zelfs vervolgd kan worden voor het feit dat je een computersysteem binnendringt, zonder dat je daarvoor een beveiliging omzeilt of doorbreekt.

Ineens schoot mij een casus te binnen waabij deze bepaling zeer nuttig kan zijn. Stel je voor een ‘cracker’ gaat bij een bedrijf werken en net als de systeembeheerder die zo dom is om niet zijn computer te locken koffie aan het halen is maakt de cracker gebruik van het op dat moment volledig onbeschermde systeem van de systeembeheerder om de hele klantendatabase over te pompen naar een deaddrop ftp accountje ergens in China. Met de huidige wetgeving is dit niet te vervolgen als computercriminaliteit met de nieuwe wetgeving staat hier in verband met de informatie diefstal 4 jaar gevangenisstraf op.

Uiteraard kan de wetgeving ook zeer negatieve gevolgen hebben, zodoende zou iemand die op een link klikt die naar een informatiesysteem dat niet voor hem beschikbaar dient te zijn in theorie vervolgt kunnen gaan worden, dat zou logischerwijs een zeer kwalijke zaak zijn mocht dat gebeuren.

Verder ben ik zeer content met het feit dat deze nieuwe wetgeving mensen die informatie naar computersystemen sturen zoals bijvoorbeeld een DDOS-aanval, virussen of trojans strafbaar zijn en daar staat een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar op. Als laatste zijn voorbereidingshandelingen voor het plegen van computercriminaliteit nu ook strafbaar met eveneens maximaal 1 jaar gevangenisstraf.

Al met al denk ik dat we blij moeten zijn met deze nieuwe wetgeving, echter ben ik alles meegenomen niet al te blij met de bepalingen dat ook als je geen beveiliging hebt omzeilt of doorbroken je ook strafbaar kan worden geacht.

ISPam.nl Job board

N.L. van Renselaar, 5 juni 2006 7:13 pm

Het leukste zijn de minimale straffen... 24 uur werkstraf ofzo. Gezien dat de maximale straf bijna nooit wordt opgelegt. Daarnaast heb ik zelf niet zo veel vertrouwens in de nederlandse bestrijding van computer criminaliteit... Ik heb niet het gevoel dat er daadwerkelijk wat gedaan wordt.

Arnout Veenman, 5 juni 2006 8:44 pm

Zelf ben ik niet zo'n voorstander van minimale straffen, naar mijn idee is het aan de rechter, als professional op dit gebied, om een straf op te leggen en een afweging te maken of iemand veroordeeld dient te worden tot een bepaalde straf.

Verder denk ik dat dat wantrouwen in de huidige bestrijding van daadwerkelijke computercriminaliteit zeer terecht is. Het feit dat laatste bleek dat de politie de veiligheid van haar eigen ICT-infrastructuur al niet op orde heeft, geeft heel duidelijk aan dat het totaal niet bij ze leeft.

Mij lijkt het daarom wenselijk dat er een nieuwe uitgebreide High Tech Crime unit bij de politie komt, waar je landelijk en dan het liefst via internet aangifte kan doen van ICT gerelateerde misdrijven.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...