Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google verwacht veel van leveren pure piekcapaciteit in cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 29 augustus 2016 08:46 uur

De grote cloudproviders doen alles om klanten ‘tegen een prikkie’ in hun IaaS-modellen te krijgen én natuurlijk om dekking te krijgen voor investeringen in hun platformen door de capaciteit zo optimaal mogelijk te benutten. Een van de middelen is de ‘pre-emptible vm’: capaciteit die de provider normaliter inzet om pieken op te vangen, maar buiten die piekbelasting tegen een zeer laag tarief verhuren aan gebruikers. Die moeten er dan geen probleem mee hebben dat de instances worden leeggemaakt als de provider de capaciteit wel nodig heeft. Amazon kent de zogeheten Spot Instances, maar ook Google heeft deze vm’s in de aanbieding.

Neem dat woordje ‘aanbieding’ gerust heel letterlijk. Google kondigde begin deze week aan dat deze vm’s 24 uur lang voor een 1 cent per uur kunnen worden afgenomen. Ofwel: een hele dag één instance op Google Cloud Platform voor 24 cent. Ter vergelijking: Spot Instances op EC2 van Amazon kosten iets meer dan 1 cent per uur op Linux en 5 cent per uur op Windows. Google duikt daar nu licht onder. Let wel: er komen natuurlijk wel kosten bij voor het operating system. Google rekent 2 cent per uur voor SuSe Linux of Windows op de kleinste instance, Red Hat is een stuk prijziger met 6 cent. Dat laatste heeft te maken met het licentiemodel van Red Hat.

Google verwacht dat de vraag naar deze pre-emtible vm’s toch flink gaat aantrekken. Voor veruit de meeste cloudomgevingen zijn dit soort instances volstrekt oninteressant, maar voor bijvoorbeeld het renderen van videomateriaal of data-analyse werkt dit uitstekend. Juist in die segmenten is Google Cloud wel populair. Google maakt het dan erg gemakkelijk: het is louter een kwestie van het invoeren van het commando ‘–preemptible’ in de commandline van GCP op het moment dat een gebruiker een nieuwe instance aanmaakt. Voordat de instance wordt ‘geleegd’, krijgt de gebruiker 30 seconden daarvoor een waarschuwing zodat de gebruiker zijn werk nog kan bewaren.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.