Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google verwacht veel van leveren pure piekcapaciteit in cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 29 augustus 2016 08:46 uur

De grote cloudproviders doen alles om klanten ‘tegen een prikkie’ in hun IaaS-modellen te krijgen én natuurlijk om dekking te krijgen voor investeringen in hun platformen door de capaciteit zo optimaal mogelijk te benutten. Een van de middelen is de ‘pre-emptible vm’: capaciteit die de provider normaliter inzet om pieken op te vangen, maar buiten die piekbelasting tegen een zeer laag tarief verhuren aan gebruikers. Die moeten er dan geen probleem mee hebben dat de instances worden leeggemaakt als de provider de capaciteit wel nodig heeft. Amazon kent de zogeheten Spot Instances, maar ook Google heeft deze vm’s in de aanbieding.

Neem dat woordje ‘aanbieding’ gerust heel letterlijk. Google kondigde begin deze week aan dat deze vm’s 24 uur lang voor een 1 cent per uur kunnen worden afgenomen. Ofwel: een hele dag één instance op Google Cloud Platform voor 24 cent. Ter vergelijking: Spot Instances op EC2 van Amazon kosten iets meer dan 1 cent per uur op Linux en 5 cent per uur op Windows. Google duikt daar nu licht onder. Let wel: er komen natuurlijk wel kosten bij voor het operating system. Google rekent 2 cent per uur voor SuSe Linux of Windows op de kleinste instance, Red Hat is een stuk prijziger met 6 cent. Dat laatste heeft te maken met het licentiemodel van Red Hat.

Google verwacht dat de vraag naar deze pre-emtible vm’s toch flink gaat aantrekken. Voor veruit de meeste cloudomgevingen zijn dit soort instances volstrekt oninteressant, maar voor bijvoorbeeld het renderen van videomateriaal of data-analyse werkt dit uitstekend. Juist in die segmenten is Google Cloud wel populair. Google maakt het dan erg gemakkelijk: het is louter een kwestie van het invoeren van het commando ‘–preemptible’ in de commandline van GCP op het moment dat een gebruiker een nieuwe instance aanmaakt. Voordat de instance wordt ‘geleegd’, krijgt de gebruiker 30 seconden daarvoor een waarschuwing zodat de gebruiker zijn werk nog kan bewaren.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
The Datacenter Group: The Datacenter Group heeft een officiële statement afgegeven inzake de stroomuitval. Anders dan d...

GDPR: de finale klap voor kleine hosters?
Mario: "Data komt op straat te liggen na een DDOS-je" :P

16 hosting en datacenter tweets: Nieuwe routers, sportief 2017, upcoming events, taart en 20 jarig bestaan
Sambal: @ispam Just curious hoe "monitoren" jullie nieuws? Komt dat vanuit ispgids oid?

Hosters en prijzen exclusief btw: anno 2017 moet dat afgelopen zijn
Ronald: Goed dat de nadruk ligt op hosters die óók (of vooral) aan particulieren leveren. Dat maakt gelij...

Nog geen patch voor extreem kritisch lek in PHPmailer
Marin: Volgens mij stuurt patchman niet zomaar mails naar je klanten.. Ligt echt aan je eigen beleid.