Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

PowerShell per direct beschikbaar als open-source

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 22 augustus 2016 08:00 uur

Had iemand – zeg – vijf jaar geleden gezegd dat Microsoft open-source zou worden, had hem dat slechts gehoon op opgeleverd. Maar Microsoft wordt open-source. Het bedrijf kondigde deze week aan dat PowerShell als open-source per direct beschikbaar is voor Linux en OS X. “Klanten werken tegenwoordig in een multi-platform, multi-cloud, multi-OS omgeving, dat is de realiteit”, stelt architect Jeffrey Snover van Microsoft in een Azure-blog.

Via GitHub is PowerShell te downloaden voor OS X 10.11 en verschillende Linux-varianten die vooral populair zijn onder ontwikkelaars: Ubuntu 14.04 en 16.04, CentOs 7 en RedHat. Ontwikkelaars kunnen met één tool nu op diverse platforms werken. Vanzelfsprekend en bij voorkeur in Microsoft Azure. Het uiteindelijke doel zal ook helder zijn: Azure moet het leidende cloudplatform worden en daarvoor is het nodig dat de Microsoft-cloud zo open mogelijk wordt met ‘panklare’ tools. Eerder dit jaar werd de Unix-shell Bash al geïntegreerd met Windows.

De beweging die Microsoft inzet, is volstrekt logisch: meer dan 60 procent van de virtuele machines in Azure draait een Linux-OS. Topman Nadella verkondigt al enige tijd de visie dat Microsoft Linux volledig moet omarmen, zeker op Azure. Snover stelt dan ook dat dit slechts het begin is en dat Microsoft projecten ontwikkelt samen met Chef en VMware om het platform zo open mogelijk te maken. Sterker: in diezelfde blog noemt Snover ook AWS en Google als derde partijen waarmee Microsoft samenwerkt. De eerstvolgende stap is overigens de integratie van deze open-source-variant van PowerShell in OMS, de nieuwe Operations Management Suite waarmee workloads op Azure kunnen worden beheerd. PowerShell en Desired State Configuration (DSG) zal beschikbaar zijn in OMS Automation.

Satanhood, 22 augustus 2016 9:27 am

Een beetje wassen neus. Zodra er een PR wordt gedaan op bestaande functionaliteit weet MS niet meer wat ze er mee aan moeten. Ik doel dan op de request om curl en wget als "aliases" te verwijderen omdat dit (terecht) tot verwarring kan leiden.
Lees https://github.com/PowerShell/PowerShell/pull/1901

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.