Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN wil immuniteit van Amerikaanse wetgeving

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 april 2007 19:11 uur

Het belangrijkste governance orgaan op internet, ICANN, wil zich los maken van de Amerikaanse overheid en de status van een internationale private organisatie krijgen net zoals het internationale rode kruis en het internationaal olympisch comité dat al jaren hebben.

Het gevolg van een dergelijke status verandering zou zijn dat ICANN niet meer onder de nationale (Amerikaanse) wetgeving zou vallen. Daarmee zou ICANN immuun worden voor rechtszaken, belastingen en strafrechtelijke onderzoeken en vervolging. Medewerkers van ICANN zouden op een status krijgen die het beste te defineren is als quasi-diplomatiek.

Gezien de rol die ICANN heeft lijkt de verandering naar een internationale private organisatie zeer logisch. Het enige probleem is dat de Amerikaanse overheid juist meer in plaats van minder controle over ICANN wil krijgen. Eerder vandaag schreef ik al over het feit dat het Department of Homeland and Security de DNS master key wil hebben.

Een van de mogelijkheden om deze patstelling tot doorbreken is het vertrek van ICANN uit de VS. Als belangrijkste optie voor verplaatsing van de activiteiten wordt het Zwitserse kanton Geneva gezien, waar al verschillende internationale private organisaties gevestigd zijn en een dergelijke status ook relatief eenvoudig te krijgen is. In een rapport uit 2006 van ICANN wordt de mogelijkheid om het hoofdkantoor naar Zwitserland te verplaatsen serieus bekeken.

Dat de overweging om de VS te verlaten actueler dan ooit is blijkt uit het nieuwe rapport waarin ondermeer staat “ICANN’s headquarters may remain in the U.S.,” in plaats van een opmerking dat het hoofdkantoor in de VS zal blijven.

Via: CNet

ISPam.nl Job board

AlexanderOnline, 3 april 2007 10:19 pm

Goed dat ze dit serieus overwegen. Internet is zo'n belangrijk medium geworden dat het onafhankelijk moet blijven. En ook al overwegen ze dit nog niet op zeer korte termijn, het is een mooi middel om wat druk op de ketel te zetten..

liber!, 4 april 2007 12:32 am

Zolang de Europese overheden er maar niet te veel vat op krijgen...

Marijn @ Byte, 4 april 2007 9:42 am

Op dit soort partijen moet geen enkele overheid vat hebben. Niet de Amerikaanse, niet de Chineese en ook niet de Belgische. Lijkt me een goed plan om dit de status van International Private Organisatie te geven.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...