Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN wil immuniteit van Amerikaanse wetgeving

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 april 2007 19:11 uur

Het belangrijkste governance orgaan op internet, ICANN, wil zich los maken van de Amerikaanse overheid en de status van een internationale private organisatie krijgen net zoals het internationale rode kruis en het internationaal olympisch comité dat al jaren hebben.

Het gevolg van een dergelijke status verandering zou zijn dat ICANN niet meer onder de nationale (Amerikaanse) wetgeving zou vallen. Daarmee zou ICANN immuun worden voor rechtszaken, belastingen en strafrechtelijke onderzoeken en vervolging. Medewerkers van ICANN zouden op een status krijgen die het beste te defineren is als quasi-diplomatiek.

Gezien de rol die ICANN heeft lijkt de verandering naar een internationale private organisatie zeer logisch. Het enige probleem is dat de Amerikaanse overheid juist meer in plaats van minder controle over ICANN wil krijgen. Eerder vandaag schreef ik al over het feit dat het Department of Homeland and Security de DNS master key wil hebben.

Een van de mogelijkheden om deze patstelling tot doorbreken is het vertrek van ICANN uit de VS. Als belangrijkste optie voor verplaatsing van de activiteiten wordt het Zwitserse kanton Geneva gezien, waar al verschillende internationale private organisaties gevestigd zijn en een dergelijke status ook relatief eenvoudig te krijgen is. In een rapport uit 2006 van ICANN wordt de mogelijkheid om het hoofdkantoor naar Zwitserland te verplaatsen serieus bekeken.

Dat de overweging om de VS te verlaten actueler dan ooit is blijkt uit het nieuwe rapport waarin ondermeer staat “ICANN’s headquarters may remain in the U.S.,” in plaats van een opmerking dat het hoofdkantoor in de VS zal blijven.

Via: CNet

AlexanderOnline, 3 april 2007 10:19 pm

Goed dat ze dit serieus overwegen. Internet is zo'n belangrijk medium geworden dat het onafhankelijk moet blijven. En ook al overwegen ze dit nog niet op zeer korte termijn, het is een mooi middel om wat druk op de ketel te zetten..

liber!, 4 april 2007 12:32 am

Zolang de Europese overheden er maar niet te veel vat op krijgen...

Marijn @ Byte, 4 april 2007 9:42 am

Op dit soort partijen moet geen enkele overheid vat hebben. Niet de Amerikaanse, niet de Chineese en ook niet de Belgische. Lijkt me een goed plan om dit de status van International Private Organisatie te geven.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.