Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Overstapservice bij XS4ALL geautomatiseerd

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 19 januari 2009 08:03 uur

XS4ALLSoftwareontwikkelaar Xebia heeft voor internetprovider XS4ALL een systeem ontwikkeld voor het geautomatiseerd afhandelen van zogenaamde overstapcontracten. De aanleiding voor dit nieuwe systeem is de eis van de Nederlandse overheid om de overstapdrempel naar een andere internetprovider voor de consument te verlagen. Daarbij moeten providers het activeren van de nieuwe verbinding en het opzeggen van het oude contract onderling regelen. Het berichtenverkeer tussen verschillende providers en de afhandeling hiervan heeft XS4ALL nu volledig geautomatiseerd.

Veel internetproviders hebben ervoor gekozen het afhandelen van overstapcontracten handmatig te verwerken. Echter, om kosten te besparen en om fouten te voorkomen, koos XS4ALL voor een geautomatiseerd systeem met directe koppelingen naar de eigen systemen, dat bovendien goed beveiligd is tegen vergissingen en misbruik.

Jaap Schuurman, informatie architect annex projectleider bij XS4ALL was positief verrast over de werkwijze van Xebia: “We hebben een eigen ontwikkelafdeling, maar gezien de tijdsdruk was het voor hen niet haalbaar om dit systeem te ontwikkelen. Voor Xebia is dat wel mogelijk omdat zij de Agile methode van softwareontwikkeling gebruiken en dat blijkt uitstekend te functioneren bij dit soort tijdskritische projecten. Agile zorgt er tevens voor dat wij veel controle hebben gehad over het eindresultaat. En dat eindresultaat overtreft al onze verwachtingen.”

Daan Teunissen, CEO van Xebia: “Dit project bij XS4ALL bewijst dat de Agile methode echt werkt. We hadden een korte periode om dit systeem vanaf het nulpunt op te bouwen, maar wij hebben de mensen in huis die dat voor elkaar krijgen. Zij zijn technisch onderlegd en communicatief vaardig. Twee vaardigheden die de samenwerking met XS4ALL zeer geslaagd maken.”

Xebia ontwikkelde dit systeem, bestaande uit een XML over mail protocol, een uitgebreide GUI, PGP-encryptie van in- en uitgaande berichten en interfaces met twee externe systemen door middel van XML op HTTP. Tevens werd er een audit uitgevoerd met betrekking tot beveiligingsaspecten en de ontwikkelde software. De uitkomsten van deze audit waren zeer positief.

Arnoud Vermeer, 19 januari 2009 9:16 am

Agile development is geen methode maar een container begrip. Xebia maakt gebruik van de Scrum-methodiek. Dit is een Agile ontwikkel methode die gebruik maakt van Sprints van 2 tot 6 weken en regelmatig overleg met de klant.

Andere Agile ontwikkel methodes zijn oa DSDM en extreme programming (XP).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.