Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Samenwerking in de branche: Let’s work together!

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 31 augustus 2016 10:54 uur

Morgen is de jaarlijkse BBQ van de branche die dit jaar wordt georganiseerd door DHPA, ISPConnect en FCA. Dit jaar wordt er naast de BBQ ook Tech Together georganiseerd, een evenement met verschillende presentaties die interessant zijn voor de branche. Een mooie naam voor een mooi evenement, dat precies doet wat we in de branche moeten doen: zoveel mogelijk samenwerken!

De hostingbranche is een mooie branche die in de IT-sector nog relatief jong is en, vergeleken met de telecomindustrie, net volwassen is geworden. Het evenement dat morgen wordt gehouden, is het perfecte voorbeeld van de samenwerking die we in de branche nodig hebben. Dat het evenement dit jaar door de brancheorganisaties DHPA, ISPConnect en FCA samen wordt georganiseerd, is een prachtig voorbeeld van hoe er in de branche wordt samengewerkt.

Er wordt nog veel meer samengewerkt in de branche met grote en kleine initiatieven. De nog jonge koepelorganisatie DINL waarin verschillende brancheorganisaties zich hebben verenigd, is daarvan het bekendste. Daarnaast moet bijvoorbeeld ook de Abuse Information Exchange worden genoemd waarmee abuse binnen het Nederlandse internet gezamenlijk wordt bestreden.

Ook zijn er verschillende andere mooie evenementen die de branche samenbrengen. SIDN organiseert al jaren populaire relatiedagen en ook een BBQ. Oxxa.com organiseert dit jaar voor het eerst een partnerdag samen met Data Facilities, Patchman en SpamExperts. Verder organiseert NL-ix voor het eerst de Neutral Peering Days rondom de late night summerdrink die al jaren enorm populair is.

Ook Hostingcon Europe komt er weer aan, dat belooft ook een mooi evenement te worden. Na afloop is er The WHIR borrel. Het is te hopen dat EvoSwitch en PhoenixNAP dit jaar weer samen een barl crawl organiseren, aansluitend op de eerste dag van het evenement.

Eerder dit jaar waren er MORE-IP van AMS-IX, de ISP-Kartcompetitie en de Dag van de Domeinnaam waar veel branchegenoten weer bij elkaar kwamen. En daarnaast nog verschillende andere (kleinschaligere) evenementen die de branche bij elkaar brengt.

Ook op andere gebieden zien we samenwerking in de branche. In het verleden wilde iedereen zelf zijn eigen .nl-domeinnamen bij SIDN registreren. Al jaren zie je de ontwikkeling dat hosters ervoor kiezen dat niet meer zelf te doen, maar in plaats daarvan daar een betrouwbare partner voor te zoeken. Als een van de eerste grote partijen koos PCExtreme er jaren geleden om de domeinregistraties via OpenProvider te laten lopen en dat niet meer zelf te doen.

Initiatieven zoals de nieuwe domeinnamen zoals .frl en .amsterdam zijn ook een mooi voorbeeld van samenwerking in de branche. SIDN levert in het geval van .amsterdam de registry-diensten terwijl Mijndomein.nl de exploitatie van de TLD voor zijn rekening neemt.

Verder moeten ook de verschillende platforms in de branche worden genoemd. De nestor van de branche is webhostingtalk.nl. Daarnaast is ISPam.nl één van die platforms, net als het iets jongere ISP Today.

Een laatste punt is dat we ook zoveel mogelijk moeten samenwerken met partijen buiten de branche, zoals met kennis-, onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Ook de overheid zoals de ACM met haar onderzoek naar abuse in netwerken van hosters moet niet vergeten worden. Daarnaast het ministerie van Economische Zaken dat al jarenlang een belangrijke steun voor de branche is en partijen als het ministerie van Justitie, OM en politie met wie de samenwerking ook telkens beter wordt.

Samenwerking en samenkomen in de branche is niet alleen nuttig en gezellig, maar ook belangrijk omdat de branche telkens meer begint te concurreren met de oude IT-industrie, zoals system integrators, VAR’s en andere grote IT-bedrijven.

Concurreren met de oude IT-industrie dat gaat ook het beste als de branche zoveel mogelijk samenwerkt aan zaken als een goed imago, veiligheid en kwaliteit. Door samen te werken aan een sterke branche is het voor iedereen makkelijker om klanten te winnen, geschikt personeel te werven en de overheid te vriend te houden. Er zijn oneindig veel punten waarop er wordt geconcurreerd in de branche. Echter is de branche ook één geheel tegenover andere branches. Daarom is het belangrijk om samen te werken. Let’s work together!

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.