Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Pure datacenters gaan gedwongen meer managed services aanbieden in cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 5 september 2016 08:00 uur

If you can’t beat them, join them. In de markt voor cloudproviders geldt dat op dit moment meer dan in welke andere branche ook. De koek is letterlijk verdeeld tussen twee grootmachten, Microsoft Azure en Amazon. Dus zien we een nieuwe trend: aanhaken op een van die twee reuzen of op allebei. Zo kondigde QTS deze week aan met managed diensten te komen op Amazon. Best opmerkelijk omdat QTS een zuivere leverancier is van datacenterruimte: vloer en prik. Het bedrijf ziet echter ook dat ze het daarmee niet meer redden en om die reden nam het vorig jaar Carpathia Hosting over voor een slordige 300 miljoen euro. Dat was stap één in de omvorming van het portfolio. Stap twee is nu managed services op AWS. QTS heeft met ruim 15.000 vierkante meter ook een grote datacenterlocatie in Amsterdam, voor colocatie diensten.

Bijna alle grote datacenterleveranciers bieden op dit moment diensten aan in Azure en AWS of ontwikkelen strategieën om dit binnen afzienbare tijd te kunnen leveren. Het is al lang geen keuze meer. Het probleem is wel: hoe verdien je zelf nog enigszins geld met diensten in een van die twee grote cloudplatformen? Grofweg zijn er twee verdienmodellen. Of je zorgt ervoor dat ‘jouw’ datacenter in het ecosysteem van Azure of AWS wordt opgenomen zodat diensten vanuit jouw datacenter geleverd kunnen worden, of je biedt managed diensten aan op systemen die in de eigen datacenters van Microsoft of Amazon draaien. Gelukkig boeken zowel Azure als AWS nog steeds enorme groei en hebben ze capaciteit nodig. Die capaciteit kunnen ze het snelst – en goedkoopst – opschalen via bestaande datacenters.

Die andere optie wordt echter steeds populairder. Zowel Azure als Amazon zijn eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in de consumptie van hun cloudplatformen. Natuurlijk heeft Microsoft van oudsher ambities om zoveel mogelijk diensten, zo hoog mogelijk in de stack te leveren, maar ook dat bedrijf gunt andere partijen ruimte om zelf managed diensten te ontwikkelen. Zolang het maar in Azure is. Bij Amazon ligt dat anders: daar is de klant veel meer op zichzelf aangewezen en voor managed dienstverleners biedt dat mogelijkheden.

De verwachting is dat meer pure datacenterleveranciers zich op de markt voor managed services zullen begeven. Op die markt wordt het dus ook dringen geblazen, aangezien dit traditioneel de markt is voor de gevestigde grote integrators en managed services partijen. Zo kunnen AWS en Azure direct en indirect zorgen voor een totale shake out van hosting, colocatie en managed services.

Ronald, 5 september 2016 12:22 pm

Is er onderbouwing van deze stelling mogelijk?

"Bijna alle grote datacenterleveranciers bieden op dit moment diensten aan in Azure en AWS of ontwikkelen strategieën om dit binnen afzienbare tijd te kunnen leveren."

Wij zien namelijk dat steeds meer bedrijven toch kiezen voor een eigen omgeving na een uitstapje bij een van de reuzen.

De verhalen zijn echt kippenvel verhalen waarbij communicatie geknepen wordt of zelfs afgesloten omdat iets vindt dat je te veel van iets doet. Dat je dan weer extra mag betalen voor premium traffic of storage. En ja, dat iets is dan inderdaad ongedefinieerd. En alle techneuten zijn aan het zoeken wat er stuk is terwijl het een (hidden) feature is van je cloud leverancier.

Het is niet zo dat er niets aan de hand is maar we zouden al 10 jaar lang allemaal in de cloud zitten met onze tablet op schoot, PC op het stort en servers zouden ophouden met bestaan. Maar het toetsenbord is weer helemaal terug. Privacy gaat toch wel een rol spelen. Zelf in controle zijn over je performance is belangrijk, handig en efficiënt..

Ieder schijnbaar voordeel heeft blijkbaar toch ook wel onvoorziene nadelen. Een daarvan is de prijs. Het kost al snel veel meer dan een private of hybride cloud/cluster.

Ronald, 6 september 2016 11:12 am

En KPN denkt er net zo over:
http://www.ispam.nl/bedrijfsnieuws/kpn-brengt-colocation-datacenters-onder-in-nieuwe-onderneming/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ispam-nl+%28ISPam.nl+%C2%B7+H%C3%A9t+platform+voor+Internet+Service+Providers%29

"In toenemende mate maken bedrijven gebruik van colocation en daarmee de overstap van een datacenter in eigen beheer naar een datacenter in beheer van een professionele dienstverlener"

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.