Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Frankrijk start Europese aanbesteding beheer .fr-registry

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 20 januari 2009 08:03 uur

AFNICDe Franse overheid is een Europese aanbesteding gestart voor het beheer van het .fr-registry voor een periode van zeven jaar. Het .fr-registry wordt op dit moment uitgevoerd door AFNIC, dat dit al sinds haar oprichting in 1997 doet.  Na een consultatie in 2008 heeft de Franse overheid besloten om het beheer van het .fr-registry aan te besteden. Volgens AFNIC bestuurslid Stephane Van Gelder is dit een verrassende uitkomst, omdat het grootste deel van het bestuur van AFNIC door de overheid benoemd is. Het is bij mijn weten ook nog niet eerder voorgekomen dat een overheid een aanbesteding is gestart van een registry van dit formaat, op dit moment zijn er 1,3 miljoen .fr-domeinnamen geregistreerd.

Een rol voor SIDN?
Er zijn in dit kader ook twee redenen om aan SIDN te refereren. De eerste is de ambitie van SIDN om collega registries over te nemen om haar mondiale marktaandeel te vergroten, want enkel een groot registry kan overleven is de visie van Roelof Meijer en de zijnen. De tweede reden is de mogelijkheid om het beheer van het .nl-registry aan te besteden. Ten midden van de kritiek op SIDN zijn dergelijke oproepen ook met enige regelmaat te horen. Dat zou ook niet eens zo slecht zijn, want dan kan SIDN écht eens bewijzen hoe goed ze wel niet is. Al kan SIDN dat bijvoorbeeld ook doen door mee te dingen naar het beheer van een ander registry.

gerwin, 20 januari 2009 9:41 am

Wil niet negatief zijn oid, maar de SIDN heeft al moeite om 1 registry te onderhouden. Ik zou het liever aan een partij zoals eurid uitbesteden.

patrick, 20 januari 2009 9:56 am

Persoonlijk denk ik niet dat 'niet' franse bedrijven mee mogen dingen naar deze aanbesteding.

Arnout Veenman, 20 januari 2009 10:02 am

@patrick, de Franse overheid zou dat natuurlijk graag willen, maar de Europese aanbestedingsregels stellen dat verplicht. De vraag is natuurlijk wel of niet-Franse bedrijven feitelijk enige kans maken, maar dat is weer een andere vraag.

In [url=http://www.telecom.gouv.fr/rubriques-menu/organisation-du-secteur/dossiers-sectoriels/noms-domaine/appel-candidatures-concernant--dot-fr-1953.html]de aanbesteding[/url] staat het volgende:
[quote]1) Conditions d’éligibilité des candidats
Pour être éligible, les candidats devront remplir les conditions suivantes :
1. Etre une personne morale dont le siège se trouve en France [b]ou dans un autre Etat membre
de l’Union européenne[/b] ;[/quote]

patrick, 20 januari 2009 10:11 am

@Arnout; tuurlijk maar leer mij de fransen kennen :) Maar dat geef je zelf natuurlijk ook al aan. Maar het is nooit te laat voor iets nieuws :)

Freeaqingme, 20 januari 2009 12:51 pm

Zielige SIDN, kennelijk toch een gebrek aan zelfkennis...

Marco, 20 januari 2009 1:01 pm

.dk is nog niet zo lang geleden ook getenderd.

Thomas Lobker, 20 januari 2009 3:05 pm

Het Belgische DNS.be is al Frans en zou een veel betere kandidaat zijn. Vervolgens kan SIDN natuurlijk fuseren met DNS.be als SIDN graag groter wil worden.

Arjan Bijnen, 21 januari 2009 2:46 am

@Thomas: Mag hopen dat een fusering tussen SIDN en DNS.be nog erg lang mag duren. Democratie is bij SIDN volgens sommige ver te zoeken, bij DNS.be is er helemaal geen democratie. Ze hebben misschien een mooi systeem maar daar houd het ook mee op.

Overigens ben ik zelf erg aanhanger van het systeem welke nic.cz gebruikt. Hier kunnen DNS.be en/of EURid zelfs nog aan tippen.

Vele hebben een grote mond dat SIDN moeite zal hebben met het onderhouden van het huidige systeem en dat zei over zal moeten naar een ander DRS systeem a la DNS.be of EURid. Het "even" omzetten van 3,2 miljoen domeinen naar een ander systeem doe je echter niet zomaar. Sommige denken hier erg luchtig over. Als zei van mening zijn dat het echter echt makkelijk te doen is raad ik hun aan om absoluut contact met SIDN op te nemen hierover en een adviserende rol aan te bieden.

Ik denk dat SIDN best een goede speler kan zijn in het beheer van het .fr-registry. Op dit moment zit er een rare club met vele kromme regels. SIDN zal hier een hoop helderheid in kunnen brengen.

Rudolf, 21 januari 2009 1:50 pm

Mag iemand me toch eens uitleggen op basis waarvan de Nederlandse overheid de rol van de SIDN zou moeten tenderen. Feit is dat de SIDN een stichting is die een functie vervult onder privaatrecht. De Staat kan de SIDN niet zomaar onteigenen.

Freeaqingme, 21 januari 2009 2:02 pm

De staat kon Fortis ook niet zomaar nationaliseren, toch is dat gebeurd.. ;)

Verder hoeft het niet op de manier zoals in Frankrijk is het gebeurd (als het al zou gebeuren), via de ICANN zou het bijvoorbeeld wel kunnen...

Arjan Bijnen, 22 januari 2009 12:53 am

@Freeaqingme: 1 verschil, Fortis ging/gaat het erg slecht mee en nationalisering was slecht een poging dit te redden. SIDN doet het financieel enorm goed.

Mark Scholten, 22 januari 2009 3:57 am

@Freeaqingme:
Het bank deel van Fortis bank Nederland had strikt genomen ook onder een vorm van curratele gesteld kunnen worden. Hierbij zou het zelfs zover kunnen gaan dat alle beslissingen genomen konden worden door de Nederlandse bank/de staat. Op dat moment had een onteigening (zonder vergoeding) plaats kunnen vinden als ik me niet vergis, nu was het een overname (wel te verstaan onder druk).

Mede hierdoor is het een situatie die niet te vergelijken is.

@Arjan:
Het omzetten van 3,2 miljoen domeinnamen zou in principe zonder noemenswaardige problemen kunnen verlopen als het goed is voorbereid en de database structuren enig sinds op elkaar lijken. Wel is het belangrijk dat eventuele procedures gewijzigd worden op een vroegtijdig tijdstip en alle vereiste informatie aanwezig is. Voor een database zijn domeinnamen (hoe oneerbiedig het ook mag klinken) niets anders dan data/informatie. Enige tijd terug nog circa 5 miljoen profielen omgezet van de ene database layout naar een andere, het was wel een test (maar verliep vlekkeloos en binnen een acceptabele tijd).

Freeaqingme, 22 januari 2009 11:20 am

Financieel gezien misschien wel, maar als je kijkt hoe ze de laatste tijd presteren (zoek eens op google: 'storing sidn'), is er genoeg aanleiding om eens met drastische maatregelen te komen.

Arjan Bijnen, 23 januari 2009 1:25 pm

Begint het een rage te worden om mensen aan te raden om op google te zoeken. Als deelnemer weten we best wel wat SIDN de laatste tijd aan storingen voor de kiezen heeft gehad. Meest voorkomend effect is vertraging in de afhandeling van registratie en dat het webinterface niet functioneert.

Ik vindt deze storingen eigen nou niet bepaald spectaculair daar vele via e-mail registraties uitvoeren, er een first come - first serve principe wordt gehanteerd en de huidige houders van de .nl domeinen er geen hinder aan ondervinden. De storingen kunnen lastig zijn maar niet catastrofaal, dat er drastische maatregelen dienen te komen vindt ik persoonlijk dus ook onzinnig uitgedrukt.

Waar ik mij vreselijk aan irriteer is dat er verschillende figureren zijn (voornamelijk NIET SIDN deelnemers) welke een grote bek hebben over SIDN maar zelf totaal geen moeite nemen om het product te verbeteren cq SIDN hierbij te helpen. Dit terwijl SIDN hier zonder twijfel best een leuke vergoeding voor over heeft. Mijn boodschap aan deze mensen: Meld u bij SIDN en vertel hoe ze het beter kunnen doen! Ga niet enkel lopen te miepen op fora's etc. maar doe er wat aan!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.