Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gat in de markt: geautomatiseerd workloadbeheer in public cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 15 september 2016 08:00 uur

Workloads 24*7 verplaatsen naar de public cloud: die business case is zelden interessant voor bedrijven. Als je echt voordeel wilt behalen in de public cloud, dan zul je actief die workloads moeten beheren en daarbij optimaal gebruikmaken van de flexibiliteit in de cloud door omgevingen uit te zetten als deze niet actief worden gebruikt. Probleem is dat organisaties het aan kennis en tijd ontbreekt om op deze manier workloads in de cloud te gebruiken. Dat is het gat waar Cloudyn bijvoorbeeld inspringt, naast een hoop kleinere startups. ParkMyCloud is één van die startups.

Het zijn bovendien populaire startups waar investeerders in elk geval brood in zien. ParkMyCloud haalde deze week zo’n 1,5 miljoen euro op om haar diensten verder te kunnen ontwikkelen. Die dienst bestaat uit – letterlijk – het parkeren van cloudinstances. Scripts inventariseren alle instances in AWS en indentificeren de ‘idle’ instances, omgevingen die niet actief worden gebruikt. Aan de hand van vooraf gedefinieerde parameters – bijvoorbeeld het aantal dagen waarop een server idle mag staan – bepaalt de software of de instance geparkeerd kan worden. Grote voordeel: de gebruiker betaalt vanaf dat moment ook niet meer voor die server. ParkMyCloud claimt een kostenreductie van 60 procent in AWS.

Vooralsnog alleen AWS, maar het bedrijf dat is gevestigd bij de luchthaven van Washington DC en opgericht in juli 2015, heeft plannen voor Azure en Google. Een andere startup die hierin hoge ogen gooit, is Spotinst. Net als ParkMyCloud een SaaS-oplossing voor het optimaliseren van cloudomgevingen in AWS en Google. Spotinst zet servers niet uit, maar voegt de capaciteit automatisch toe aan omgevingen die meer capaciteit nodig hebben. Het grote verschil met een inmiddels meer gevestigde naam als Cloudyn is dat deze laatste eigenlijk alleen monitort, maar geen actief beheer uitvoert aan de hand van scripts.

Actief management van workloads in de public cloud is in elk geval heel interessant. Naast Cloudyn timmert ook RightScale flink aan de weg: die software maakt het mogelijk om omgevingen te orchestreren aan de hand van financiële parameters. In welke cloud is een omgeving het ‘voordeligst’? Als dat AWS is, dan stuurt RightScale de serveraanvraag naar AWS. Dat kan volledig geautomatiseerd. Al deze producten hebben als grote gemene deler dat ze elasticiteit en flexibiliteit van cloud zoveel mogelijk economisch voordelig benutten.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
Ronald: N+1 anyone? En wat Wouter zegt. Kwaliteit kost geld. Bij beschikbaarheid is de redenering van kl...

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
Wouter: Dus de VPS'sen bij TransIP (en haar eigen website) zijn niet redundant, sterker nog: ze zijn niet ee...

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
The Datacenter Group: The Datacenter Group heeft een officiële statement afgegeven inzake de stroomuitval. Anders dan d...

GDPR: de finale klap voor kleine hosters?
Mario: "Data komt op straat te liggen na een DDOS-je" :P

16 hosting en datacenter tweets: Nieuwe routers, sportief 2017, upcoming events, taart en 20 jarig bestaan
Sambal: @ispam Just curious hoe "monitoren" jullie nieuws? Komt dat vanuit ispgids oid?