Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Groeicijfers public cloud moeten met nuance worden bekeken

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 19 september 2016 08:00 uur

De public cloud groeit dit jaar met 17 procent, aldus het gezaghebbende onderzoeksbureau Gartner. Inclusief die 17 procent komt de totale omzet in de public cloud daarmee uit op zo’n 200 miljard euro, wereldwijd. Die groei zit dan vooral in IaaS, hoewel cloud-native apps in opkomst zijn. Maar zeggen die cijfers nu echt? Vrij weinig.

Natuurlijk groeit de public cloud. Je hoeft alleen maar naar de individuele cijfers van Azure, AWS en Google te kijken om die conclusie te kunnen trekken. Het betekent dat bedrijven meer instances afnemen in een van die structuren. Betekent het ook dat ze de public cloud daadwerkelijk inzetten voor hun bedrijfsomgevingen? Nee, allerminst. Dat heeft alles te maken met perceptie, met verwachtingen. Beter gezegd: bedrijven zijn nog erg afwachtend.

Volgens Gartner zijn besparing en innovatie de belangrijkste redenen om naar de public cloud te gaan. Toch lopen veel bedrijven tegen serieuze uitdagingen aan bij cloudmigraties. Public cloud gaat bijvoorbeeld gepaard met een wezenlijk andere kijk op security en juist dat schrikt ondernemingen af. De groei die Gartner nu ziet zijn vooral ontwikkelomgevingen en ‘sandboxes’, bedoeld om de mogelijkheden in de cloud te verkennen. En: vaak betreft het ook ‘shadow IT’, machines die door IT-ers worden aangemaakt, maar geen onderdeel uitmaken van de IT-omgeving van hun werkgever.

Het beeld verschuift wel: veel ondernemingen zien die public cloud wel als toekomstig onderdeel van de IT-infrastructuur. De huidige cijfers geven echter een vertekend beeld over de echte populariteit van public cloud. Het staat echt nog in de kinderschoenen. Overigens stellen Gartner en collega-onderzoekers dat de echte groei van public cloud pas vanaf 2017 zal gaan plaatsvinden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.