Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Groeicijfers public cloud moeten met nuance worden bekeken

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 19 september 2016 08:00 uur

De public cloud groeit dit jaar met 17 procent, aldus het gezaghebbende onderzoeksbureau Gartner. Inclusief die 17 procent komt de totale omzet in de public cloud daarmee uit op zo’n 200 miljard euro, wereldwijd. Die groei zit dan vooral in IaaS, hoewel cloud-native apps in opkomst zijn. Maar zeggen die cijfers nu echt? Vrij weinig.

Natuurlijk groeit de public cloud. Je hoeft alleen maar naar de individuele cijfers van Azure, AWS en Google te kijken om die conclusie te kunnen trekken. Het betekent dat bedrijven meer instances afnemen in een van die structuren. Betekent het ook dat ze de public cloud daadwerkelijk inzetten voor hun bedrijfsomgevingen? Nee, allerminst. Dat heeft alles te maken met perceptie, met verwachtingen. Beter gezegd: bedrijven zijn nog erg afwachtend.

Volgens Gartner zijn besparing en innovatie de belangrijkste redenen om naar de public cloud te gaan. Toch lopen veel bedrijven tegen serieuze uitdagingen aan bij cloudmigraties. Public cloud gaat bijvoorbeeld gepaard met een wezenlijk andere kijk op security en juist dat schrikt ondernemingen af. De groei die Gartner nu ziet zijn vooral ontwikkelomgevingen en ‘sandboxes’, bedoeld om de mogelijkheden in de cloud te verkennen. En: vaak betreft het ook ‘shadow IT’, machines die door IT-ers worden aangemaakt, maar geen onderdeel uitmaken van de IT-omgeving van hun werkgever.

Het beeld verschuift wel: veel ondernemingen zien die public cloud wel als toekomstig onderdeel van de IT-infrastructuur. De huidige cijfers geven echter een vertekend beeld over de echte populariteit van public cloud. Het staat echt nog in de kinderschoenen. Overigens stellen Gartner en collega-onderzoekers dat de echte groei van public cloud pas vanaf 2017 zal gaan plaatsvinden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...