Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Groeicijfers public cloud moeten met nuance worden bekeken

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 19 september 2016 08:00 uur

De public cloud groeit dit jaar met 17 procent, aldus het gezaghebbende onderzoeksbureau Gartner. Inclusief die 17 procent komt de totale omzet in de public cloud daarmee uit op zo’n 200 miljard euro, wereldwijd. Die groei zit dan vooral in IaaS, hoewel cloud-native apps in opkomst zijn. Maar zeggen die cijfers nu echt? Vrij weinig.

Natuurlijk groeit de public cloud. Je hoeft alleen maar naar de individuele cijfers van Azure, AWS en Google te kijken om die conclusie te kunnen trekken. Het betekent dat bedrijven meer instances afnemen in een van die structuren. Betekent het ook dat ze de public cloud daadwerkelijk inzetten voor hun bedrijfsomgevingen? Nee, allerminst. Dat heeft alles te maken met perceptie, met verwachtingen. Beter gezegd: bedrijven zijn nog erg afwachtend.

Volgens Gartner zijn besparing en innovatie de belangrijkste redenen om naar de public cloud te gaan. Toch lopen veel bedrijven tegen serieuze uitdagingen aan bij cloudmigraties. Public cloud gaat bijvoorbeeld gepaard met een wezenlijk andere kijk op security en juist dat schrikt ondernemingen af. De groei die Gartner nu ziet zijn vooral ontwikkelomgevingen en ‘sandboxes’, bedoeld om de mogelijkheden in de cloud te verkennen. En: vaak betreft het ook ‘shadow IT’, machines die door IT-ers worden aangemaakt, maar geen onderdeel uitmaken van de IT-omgeving van hun werkgever.

Het beeld verschuift wel: veel ondernemingen zien die public cloud wel als toekomstig onderdeel van de IT-infrastructuur. De huidige cijfers geven echter een vertekend beeld over de echte populariteit van public cloud. Het staat echt nog in de kinderschoenen. Overigens stellen Gartner en collega-onderzoekers dat de echte groei van public cloud pas vanaf 2017 zal gaan plaatsvinden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

GDPR: de finale klap voor kleine hosters?
Mario: "Data komt op straat te liggen na een DDOS-je" :P

16 hosting en datacenter tweets: Nieuwe routers, sportief 2017, upcoming events, taart en 20 jarig bestaan
Sambal: @ispam Just curious hoe "monitoren" jullie nieuws? Komt dat vanuit ispgids oid?

Hosters en prijzen exclusief btw: anno 2017 moet dat afgelopen zijn
Ronald: Goed dat de nadruk ligt op hosters die óók (of vooral) aan particulieren leveren. Dat maakt gelij...

Nog geen patch voor extreem kritisch lek in PHPmailer
Marin: Volgens mij stuurt patchman niet zomaar mails naar je klanten.. Ligt echt aan je eigen beleid.