Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Piraten op een Nederlands netwerk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 juni 2006 20:57 uur

Afgelopen week werden er in het kader van een onderzoek naar de website The Pirate Bay in Zweden 200 servers bij de ISP waar deze website was gehost in beslag genomen. Wat overigens naar mijn idee een puur machtswelustige daad was, gezien de enorme hoeveelheid absoluut onnodig gedupeerde klanten van de bewuste ISP.

Echter heeft The Pirate Bay zich niet uit het veld laten slaan en kondigden ze direct aan dat een van de Nederlandse beheerders zou proberen de website, die ze voorafgaand aan de inval van de politie al volledig hadden gebackupt, in Nederland onder te brengen. Zoals al werd voorspeld door enkelen is de website nu ondergracht in het LeaseWeb netwerk, gezien LeaseWeb meerdere Torrent-sites in haar netwerk heeft draaien.

Het is nu wachten op een reactie van Stichting BREIN en in navolging daarvan de Nederlandse justitie, in het verleden heeft de laatste in een soortgelijke zaak van een provider ook alle servers in beslag genomen, omdat er op een van die servers een eDonkey link website werd gehost. Waarbij niet te hopen is dat alles dat zich in de zelfde LeaseWeb cage als deze servers zich bevinden in beslag worden genomen, gezien dat een ramp zou zijn hostend Nederland.

Wordt vast en zeker vervolgd, wat denken jullie dat er staat te gebeuren?

N.L. van Renselaar, 5 juni 2006 10:43 pm

Ik weet niet wat ik moet verwachten. Brein doet zich groter voor dan het is, en de gemiddelde site die brein heeft downgehaalt is van een laag pitje.

Deze site is echter groot, en heeft genoeg te maken gehad met bedrijven zoals brein, alleen dan groter en 'machtiger', en weet dondersgoed wat er wel en niet kan, en is niet bang voor Brein's grootspel denk ik.

Dus het blijft spannend, zullen we een Poule opzetten? ;)

Arnout Veenman, 6 juni 2006 8:20 am

Voor een rechtzaak van BREIN zelf hoeven ze denk ik niet te vrezen, echter wel voor justitie en/of de FIOD-ECD, die door BREIN op het juiste spoor zal worden gezet, gezien het naast een opsporingsorganisatie ook een lobby club is.

Een poule is nog niet eens zo'n slecht idee, wellicht nog iets groter aanpakken, wat te denken van 'piratepool.org' waar mensen kunnen gokken wanneer welke torrent/ed2k/warez site uit de lucht wordt gehaald ;-)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.