Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Komst Rubrik op Nederlandse markt uitdaging voor integrators

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 12 oktober 2016 08:00 uur

Hier zullen een paar system integrators op z’n minst nerveus van moeten worden: Rubrik komt naar Nederland. Het Amerikaanse bedrijf gaat Nederland gebruiken als entree naar de Europese markt. Rubrik doet in cloudmanagement. Sterker: het heeft een manier gevonden om legacy en cloud aan elkaar te knopen: precies de markt waar integrators proberen hun graantje mee te pikken.

De oplossing van Rubrik is een appliance die ook als beheerde dienst wordt aangeboden. Binnen die appliance regelt Rubrik geautomatiseerde backups, recovery, replicatie en data-archivering voor hybride cloud-omgevingen, dus zowel voor omgevingen op eigen hardware in eigen datacenters als public cloud-omgevingen. De appliance is in vier smaken verkrijgbaar: de kleinste is de R334 met drie 8-core Intel-processoren en 36 TB harddisk storagecapaciteit. De zwaarste appliance is de R528 die is uitgerust met vier processoren, 96 TB harddisk-capaciteit en 1,6 TB SSD-capaciteit. Klinkt als hyperconverged? Da’s niet zo raar: Rubik-oprichter Bipul Sinha is onder meer investeerder in Nutanix.

Maar het meest onderscheidende is het feit dat de appliance en de fabrik van Rubrik is de snapshottechnologie die applicaties herkent op zowel VMware als Hyper-V hypervisor-omgevingen. VMware’s vSphere is nog steeds de leidende hypervisor in datacenters, terwijl Azure onder de motorkap gebruik maakt van Microsofts eigen Hyper-V. Rubrik kan op deze hypervisors snapshots maken van Exchange, SharePoint, SQL Server, Oracle RDBMS en Active Directory. De snapshots worden weggeschreven binnen de appliance, maar kunnen ook naar een achterliggend SAN worden gestuurd. De gehele datacenterinfrastructuur kan hiermee sterk worden vereenvoudigd, stelt Rubrik.

Daarmee is Rubrik geen orchestratietool of zelfs integratietool, maar zet het wel een belangrijke stap in het koppelen van legacy- en cloudomgevingen, het terrein waar system integrators zich graag willen bewijzen. Die krijgen een rap groeiende concurrent op de Europese markt bij: het bedrijf startte in 2014 met vier man, inmiddels staan er meer dan 150 man op de loonlijst. Aan geld heeft het vooralsnog ook geen gebrek: de onderneming haalde recent nog 112 miljoen dollar op bij investeerders.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.