Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eerste router in de ruimte in 2009

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 15 april 2007 22:24 uur

Het Amerikaanse ministerie van defensie gaat de eerste op IP-gebaseerd router de ruimte in sturen. Begin 2009 zal het daadwerkelijk zover zijn. Het project heeft de naam IRIS (Internet Router Protocol in Space) gekregen. De satelliet die als host van de router zal gaan diene, wordt ontwikkeld door Intelsat, de speciale ruimte router zelf, die bestand zal zijn tegen extreme temperaturen en straling, wordt ontwikkeld door Cisco.

Met behulp van IRIS zal het voor leger eenheden, waar die zich ook ter wereld bevinden, mogelijk worden om over IP te communiceren. Na een korte test periode zal commercieel gebruik van de ruimte router ook worden opengesteld.

Het gebruik van het IP-protocol in de router, biedt ook de mogelijkheid om tussen satellieten onderling dataverkeer uit te wisselen, waar nu het dataverkeer altijd nog via grondstations dient te verlopen. Daarnaast opent het de mogelijkheid om internet verkeer dat nu via kabels verloopt via satellieten te routeren. Onderzoek daarna wordt gedaan door NASA en internet pionier Vint Cerf, al valt er nog niks concreets te zeggen wanneer het zover zal zijn.

Via: BBC

getUP, 16 april 2007 8:41 am

Het blijft met dit soort projecten interessant hoe ze de beveiliging inregelen. Vooral wanneer dit ook commercieel opgensteld wordt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.