Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon binnen twee weken partner en concurrent van VMware

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 31 oktober 2016 08:00 uur

Amazon heeft een nieuwe dienst: een tooltje waarmee klanten vm’s die ‘on prem’ in de eigen datacenters van de klant draaien, naar AWS kunnen sturen. De AWS Server Migration Service repliceert de servers naar de cloud, waarbij het een nieuw image in AWS aanmaakt, de Amazon Machine Image (AMI). Als de replicatie voltooid is, zorgt AWS ervoor dat de twee machines – de on prem en de instance in de cloud – in sync blijven met behulp van snapshots. Pas als de klant tevreden is, kun je het image in AWS live brengen en de on prem-machine uitschakelen.

Klinkt bekend? Kan kloppen. Nog geen week geleden kondigde datzelfde AWS een deal aan met VMware. Het doel van deze strategische samenwerking is om klanten de mogelijkheid te bieden om te orchestreren tussen on-prem VMware-omgevingen en VMware-workloads in AWS. Het uiteindelijke doel is volledig software defined datacenter op een hybride infra, deels op machines in het eigen datacenter en deels in de publieke cloud. Dat is een exacte kopie van de oplossing die AWS nu als eigen ontwikkeling aankondigt.

Amazon wedt duidelijk op meer paarden tegelijk, maar zoals vakmedia en analisten terecht opmerken: het is op zijn zachtst gezegd nogal opmerkelijk dat een bedrijf in twee weken tijd haar strategie verandert van partner naar concurrent.  De precieze achtergrond is dan ook niet bekendgemaakt, maar zeer waarschijnlijk lag deze Amazon-dienst al op schema om te worden gereleased, terwijl parallel daaraan de onderhandelingen met VMware liepen voor eenzelfde service. Toch heeft er alle schijn van dat dit echt de strategie van Amazon is: zoveel mogelijk marktaandeel verwerven.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.