Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloud Ordina gehost bij T-Systems

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 7 november 2016 08:00 uur

Het was en is de spagaat van system integrators: ook hun klanten willen naar de cloud. De stap naar public clouds van Azure of AWS is vaak nog te groot, dus maken klanten gebruik van private clouds bij de bestaande IT-dienstverleners. De meeste integrators hebben daarvoor omgevingen gebouwd in de eigen datacenters. Ordina doet het evenwel anders: hun cloud wordt gehost bij T-Systems. Een trend?

Ordina geeft aan dat het eigen datacenter in Groningen gewoon blijft bestaan: het gaat paar om de cloudsystemen die het bedrijf exploiteert voor haar klanten. Die volledige omgeving wordt ondergebracht bij T-Systems. Daarmee is Ordina wel een van de eerste grote IT-dienstverleners die meer inzetten op consultancy-diensten, dan op het beheren van eigen infrastructuur. Dat wordt immers nu uitbesteed en dat is best uniek te noemen. Andere grote, pure enterprise dienstverleners zoals Capgemini, CGI en Atos hebben allemaal hun eigen datacenters en vermarkten vanuit die assets private en hybrid cloudstructuren, vaak wel in nauwe samenwerking met partners zoals VMware en/of Microsoft.

De vraag is nu of de strategische zet van Ordina een trend gaat worden. Dat lijkt een logische ontwikkeling. Dienstverleners die zich op consultancy en projecten gaan concentreren en daarbij gebruik gaan maken van externe datacenterleveranciers. Datacenters zijn bijzonder kapitaalintensief en vergen een ander business model dan ‘services’. De noodzaak om zelf datacenters te exploiteren, wordt minder aantrekkelijk voor integrators en consultancyfirma’s. Dat kun je beter overlaten aan partijen die hier volledig in zijn gespecialiseerd en hun verdienmodellen hebben gebouwd op het beheren en vermarkten van datacenterdiensten, zoals housing en connectiviteit.

Ordina heeft de stap gezet en gaat in zee met T-Systems. Da’s geen vreemde keuze. Om te beginnen hebben de partijen al een goede relatie met elkaar in het werkplekbeheer. Daarnaast is T-Systems als onderdeel van Deutsche Telekom een grote partij in de cloud: het heeft haar eigen OpenStack public cloudomgevingen, private clouddiensten in Dynamic Cloud Platform en levert het via een netwerk van partners waaronder Microsoft, Salesforce, OpenStack, VMWare, EMC, Red Hat en Cisco allerlei IaaS, PaaS en SaaS-diensten. De volgende stap? De eerste integrator die haar diensten volledig gaat hosten in Azure of Amazon. Gaat gebeuren. Tussen nu en maximaal drie jaar.

Sven, 7 november 2016 8:14 am

Het is een beetje vaag. Ik begrijp de boodschap wel, maar:

Maken ze nu alleen gebruik van een extern datacenter? Nemen ze IAAS af? er wordt gesproken over 'hun cloud' wordt gehost bij T-systems? Cloud / hardware / IAAS / datacenter wordt op 1 hoop gegooid. Voor ons hosters is het nogal een verschil of Ordina slechts het onroerend goed (sorry, datacenter) of hardware of nog hogere lagen uitbesteed.

Marcel Stam, 7 november 2016 6:10 pm

Ordina aandeel zal progressief in een sterke rebound versnelling komen wat zal leiden tot koersen van 3,5 euro en hoger.
Multimiljonair Marcel Stam uit Loosdrecht heeft afgelopen zomer voor 13 miljoen euro aandelen Ordina zie De Gooi en Eemlander juni 2016.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.