Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek bevestigt: public is niet altijd goedkoper dan private

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 8 november 2016 08:00 uur

Het is onderzocht: public cloud hoeft niet goedkoper te zijn dan een private cloud. Het is de conclusie die de onderzoekers van 451 Research trekken na een analyse van diverse cloudoplossingen. Het rapport ‘The Great Public vs. Private Cloud Debate’ is tegen betaling verkrijgbaar op de site van het bureau. Ons advies? Hou het geld in de zak, want het is vooral een verzameling van open deuren.

Natuurlijk is public niet per definitie goedkoper dan een private stack. In enterprise-organisaties zal al snel blijken dat een private cloudoplossing zelfs goedkoper is, zelfs als je deze private stack uitbesteedt aan een hoster. Dat heeft alles te maken met de virtualisatiegraad van de omgeving en de beheerkosten op een platform. Dat heeft 451 Research doorgerekend. Als een beheerder meer dan 400 virtuele machines kan beheren dankzij goede automatisering, dan is dit per vm goedkoper dan een public cloud-oplossing.

Let wel: in de voorgaande zin zitten een paar stevige aannames opgesloten. Om te beginnen gaat de business case alleen op als de beheerder in kwestie niet teveel kost. Veel grote ondernemingen en hosters hebben het beheer van omgevingen in near– of offshore-constructies, juist om de personele kosten zoveel mogelijk terug te dringen. Daarnaast staat of valt de business case met de mate van de bezettingsgraad van de fysieke systemen en de automatisering. Die moet vergelijkbaar zijn met de automatisering van de public cloudproviders. Anders gezegd: er moeten zo weinig mogelijke menselijke interventies noodzakelijk zijn om cloudomgevingen uit te rollen en te beheren. Als je aan die voorwaarden voldoet, dan zal een private stack per virtual – inclusief netwerk, storage en backup – snel goedkoper zijn dan eenzelfde instance in de public cloud.

Waarom willen bedrijven dan zo graag naar AWS of Azure? Natuurlijk: omdat de perceptie is dat dit goedkoper is. Veel bedrijven komen er inmiddels achter dat dit alleen opgaat als je maximaal gebruik maakt van de mogelijkheden binnen public cloud: bijvoorbeeld van de flexibiliteit die public biedt. Systemen die je in het weekend niet gebruikt, kun je uitzetten. Systemen die je slechts één keer per maand gebruikt om rapportages te draaien, zet je alleen aan als je het echt nodig hebt. Daar zitten ook enorme ‘mitsen en maren’ aan vast. Om te beginnen: applicaties moeten hier letterlijk tegen kunnen. Cloud-native applicaties kunnen dat in de regel, legacy apps vaak niet. Neem zo’n rapportagetool: als een applicatie eerst weer dagen nodig heeft om alle data te indexeren voordat de rapportage kan worden gedraaid, zal het nauwelijks voordeel opleveren om dergelijke systemen uit te zetten. Een andere mits is dat de eigen beheerorganisatie in staat moet zijn om met deze flexibiliteit om te gaan.

Er zijn echter ook nog steeds heel veel argumenten om systemen niet naar een public cloud te migreren. In bijna alle gevallen gaat het dan om security, compliancy en om data die, om welke reden dan ook, niet buiten de EU mag worden bewaard. Zowel Microsoft als Amazon hebben specifieke EU-datacenters, maar veel security officers zijn niet overtuigd dat dit voldoende garantie biedt tegen schending van Europese data-integriteit.

Ronald, 8 november 2016 11:36 am

Goed stuk. Wij hadden het een paar jaar geleden al uitgerekend :-)

Redenen voor een Private Cloud en niet naar de cloudreuzen te gaan:
Het is niet goedkoop
Het is niet snel (prima voor een VPS-je maar niet voor het echte werk. Dan blijf je aan het upgraden tot je diamondplatinumhighgradedstorage hebt)
Het is niet goed (Het blijkt gewoon stuk te gaan!!. En best vaak. Wie had dat gedacht!)
Het is niet simpel (Hoop consoles, toch gewoon klikken hoeveel je van alles wil. Net als in een private cloud.)
Het is niet privacy verantwoord (Weet waar je data staat)
Wel of niet verdeeld over meerdere datacenters? (Als het in een datacenter in Europa staat, staat het dan in één datacenter?)
Het is niet in Nederland
Het is een facturatie hel
Het is ingewikkeld (wil je iron, bronze, gold of platitunum preferred storage,memory,cpu?)

De folder is dan wel weer heel duidelijk. Alles kan, simpel, snel, eenvoudig. Betaal voor daadwerkelijk gebruik. Weliswaar is dat in totaal meer dan wanneer je het in eigen beheer hebt, maar niet gelogen.


Alternatief = Private Cloud:
Hardware aanschaffen, dat laten onderhouden en één factuur krijgen die iedere maand hetzelfde is ongeacht het aantal servers of containers dat je aanmaakt.
Ingewikkeld? Nee hoor. Jij hoeft die hardware natuurlijk niet uit te zoeken. Je geeft aan hoeveel capaciteit je nodig hebt. Resultaat is één duidelijk offerte. En dan zorgt je leverancier ervoor dat jij altijd toegang hebt tot die console en je VM's blijven draaien en presteren.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.