Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google stimuleert vestiging datacenters in Eemshaven

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 5 december 2016 08:00 uur

Een serieuze mijlpaal: dat mag je de opening van het Google-datacenter in de Groningse Eemshaven gerust noemen. Dinsdag opent het bedrijf figuurlijk de poorten van het datahotel op 45 hectare grond in de kop van Groningen. Dat is een mijlpaal voor Groningen, maar ook voor Nederland als internet-mainport. Het laat ook zien dat het binnenhalen van dit soort ondernemingen iets van heel lange adem is. Maar het loont: de Nederlandse internetindustrie wordt serieus aantrekkelijker met de vestiging van Google.

Wat betreft die lange adem: de eerste gesprekken dateren van 2003. Dat waren gesprekken met Erikas Napjus. Die gesprekken gingen niet over Google, maar over Yahoo! waar Napjus destijds manager operations was. Het liep op niets uit, maar Napjus verhuisde een jaar later naar Google en ging opnieuw op bezoek in Groningen. Zijn voornaamste opdracht was het vinden van geschikte locaties voor nieuwe datacenters. In 2006 opende Google een eerste, klein datacenter in de Eemshaven. In 2014 nam het bedrijf het besluit een tweede, veel groter datacenter te bouwen.

Het Dagblad van het Noorden stelt terecht dat in 2014 informatie over de Groningse aardbevingen Google toch ruimschoots bereikt moesten hebben. Toch weerhield Google dat niet om hier een enorm nieuw datacenter te bouwen. Dat heeft met een paar zaken te maken: omdat de Eemshaven ooit eens is gepositioneerd als groeigebied, is er behoorlijk geïnvesteerd in de infrastructuur. Die is echt dik in orde. Daarnaast is groene stroom letterlijk ‘om de hoek’ beschikbaar, voornamelijk uit windenergie. En over wind gesproken: deze hoek van de wereld heeft een uitstekend klimaat. En tot slot het allerlaatste argument: Noordoost-Groningen en de Eemshaven zijn niet de duurste plekken op deze aarde.

Google investeerde zelf 600 miljoen euro in de Eemshaven. Het bedrijf is met haar datacenters goed voor honderden banen in de regio, die dit ontzettend goed kan gebruiken. Maar het allerbelangrijkste is dat de Eemshaven nu nog aantrekkelijker wordt voor andere internetbedrijven en vooral datacenters. De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) bevestigt dat ook in de pers. De vraag naar datacenters groeit elk jaar met 30 tot 40 procent. Een aantal bedrijven heeft inmiddels grote interesse in een vestiging in de Eemshaven, al doet de NOM geen concrete uitspraken over aanstaande acquisities. Google zelf heeft wel al een aanvraag voor uitbreiding gedaan.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 27 januari 2017
apkdld: Enjoy most recent number one popular android apps game on your phone and tablet, also be aware that ...

Heartbleed – of de noodzaak om als provider altijd te patchen
showbox alternative: Is showbox not working? Don’t be anxious we have included a list of best Showbox alternative for y...

Naar de cloud of naar de haaien?
http://www.coins4games.us/: När jag för en gångs skull sitter uppe och läser precis när ämnet kommer... så ...