- Door
- Veenman
- geplaatst op
- 30 januari 2009 08:05 uur
In de voormalige Sovjetrepubliek Kirgizië met 5,3 miljoen inwoners ligt het internet sinds 18 januari vrijwel plat, door massale DDoS-aanvallen op de twee belangrijkste Kirgizische ISP’s (www.domain.kg, www.ns.kg) die 80 procent van al het internet verkeer afhandelen. Daarnaast zijn er nog twee kleine ISP’s in het land die nog wel in de lucht zijn.
De DDoS-aanvallen zijn volgens Don Jackson, director of threat intelligence van SecureWorks Inc, afkomstig van Russiche IP-adressen én de DDoS-aanvallen zijn in bepaalde opzichten identiek aan de DDoS-aanvallen op Georgië in augustus 2008. Het vermoeden bestaat dan ook dat de Russische overheid er meer vanaf weet en dat er door de Russische overheid zelfs (onofficieel) verzocht is aan de cyberonderwereld om Kirgizië aan te vallen.
De reden voor de DDoS-aanvallen op Kirgizië zijn onbekend, maar het vermoeden bestaat dat men hiermee probeert om de oppositie dwars te zetten, gezien die grotendeels afhankelijk zijn van het internet, terwijl de zittende regering het internet juist links laat liggen. Een andere lezing is dat de Rusland door de DDoS-aanvallen Kirgizië onder druk probeert te zetten om een Amerikaanse luchtmachtbasis in het land te sluiten.
Wie er ook precies achter zit, en wat hun motieven ook mogen zijn. Na de voormalige Sovjetrepublieken Estland en Georgië is nu ook Kirgizië het slachtoffer van de Russische cybermilitie die DDoS-aanvallen gebruikt tegen haar vijanden.