Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Windows Standard terug voor SPLA partners

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 30 januari 2009 08:03 uur

Microsoft WindowsGoed nieuws voor webhosters die Windows based hosting aanbieden op basis van het SPLA licentiemodel. Microsoft heeft besloten de ‘unauth’ versie van Windows Standaard 2008 toe te voegen aan het programma. Webhosters die de beperkingen van de Webeditie (o.a. het gebrek aan een native DNS server) ervaren, kunnen nu een overstap maken. Eerder werden de Standard en Enterprise versie van Windows Server 2003 uit het programma gehaald en enkel nog op CAL basis geleverd.

De nieuwe SKU is per 1 februari a.s. al beschikbaar voor SPLA-partners. De SPUR (Service Provider User Rights) zal bijgewerkt worden met enkele nieuwe licentievoorwaarden. Zo mag de WS2008 versie enkel voor ‘Unauth’ toepassingen gebruikt worden, dus toepassingen zoals webhosting. Wanneer de provider gebruik maakt van de Active Directory voor bijvoorbeeld Exchange of Sharepoint zal nog steeds per gebruiker afgerekend moeten worden. Voor kleine omgevingen raad Microsoft dan ook aan om te kiezen voor reselling bij een bestaande provider in plaats van het zelf opzetten van een Hosted Exchange omgeving.

Ook heeft Microsoft op verzoek van haar partners onlangs een speciale editie van SQL Server beschikbaar gesteld. De ‘SQL Server 2008 Web’ biedt ondersteuning aan maximaal 4 processors en heeft geen beperking op geheugengebruik. Bij de gratis Expresseditie is dit wel het geval. Voor € 16,05 per maand is de processorlicentie nu leverbaar voor partners. Zij hoeven nu niet meer per user (CAL) of per processor af te rekenen en besparen hier tot honderden euro’s per maand aan licentiekosten mee. Wel mag deze versie enkel gebruikt worden voor websites en webtoepassingen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.