Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gratis geautomatiseerde SSL cPanel: prima initiatief, maar niet uniek

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 14 december 2016 08:00 uur

Zelf nog SSL-certificaten installeren? Of vervangen? Nergens meer voor nodig, althans: niet voor gebruikers van cPanel/WHM. Vanaf versie 60, die in oktober van dit jaar op de markt kwam, biedt cPanel nu de mogelijkheid voor automatische SSL-encryptie met AutoSSL. De functionaliteit onder de noemer SNI (server name identification) support is al beschikbaar en sterker: cPanel is al in november begonnen met de uitrol. Inmiddels zijn een kleine 6 miljoen certificaten op deze wijze geactiveerd.

Uniek is het echter geenszins. Let’s Encrypt en AWS bieden al een tijdje gratis certificaten aan, al is het bij AWS beperkt tot workloads die in de public cloud van Amazon draaien. Let’s Encrypt is daarentegen wel breed verkrijgbaar, zowel in de cloud als on prem. Sterker:  DirectAdmin biedt dezelfde functionaliteit aan als cPanel..

AutoSSL van cPanel/WHM scant websites op de aanwezigheid van certificaten en indien nodig, installeert een DV (domain validated) certificaten naar alle benodigde onderdelen op een server die wordt beheerd met cPanel. Daarnaast houdt AutoSSL ook in de gaten of deze certificaten verlopen en vernieuwt deze indien nodig. AutoSSL is per direct beschikbaar voor ruim 72 miljoen actieve cPanel-domeinen, meldt het bedrijf in een aankondiging die het eind vorige week deed. ‘SSL-certificaat waarschuwingen behoren tot het verleden’, aldus cPanel.

cPanel biedt de dienst gratis aan. Volgens CEO Nick Koston doet het bedrijf dit alleen om het internet veiliger te kunnen maken. En natuurlijk: cPanel ziet het liefst dat iedereen die nog geen gebruikmaakt van cPanel, nu de overstap maakt naar de cPanel en WHM 60 voor het beheer van webservers.

Update 15:40: Ook Cpanel maakt gebruik van Let’s Encrypt. In het artikel werd ten onrechte de suggestie gewekt dat AutoSSL zelf een certificate authority is.

Stéphan Schamp, 14 december 2016 2:43 pm

Het artikel doet uitschijnen dat cPanel een alternatief van Let's Encrypt gebruikt, maar dat is niet wat AutoSSL is;

https://blog.cpanel.com/announcing-cpanel-whms-official-lets-encrypt-with-autossl-plugin/

AutoSSL is gewoon de naam van de implementatie van Let's Encrypt binnen cPanel.


Verder is er sprake van DirectAdmin die ook een Let's Encrypt implementatie heeft, maar de grootste concurrent, Plesk wordt niet genoemd.
Vreemd want Plesk heeft deze functionaliteit al veel langer ingebakken (december 2015), zie https://www.plesk.com/blog/lets-encrypt-plesk/
Verder zit Plesk ondertussen al aan point release 1.9 en blijven ze regelmatig nieuwe features toevoegen.

Sander Cruiming, 16 december 2016 12:27 pm

Het klopt toch nog niet helemaal. AutoSSL is het overkoepelende systeem die het aanvragen, installeren, controleren en verlengen van SSL certificaten regelt voor domeinnamen op een cPanel server. In de instellingen van AutoSSL kun je dan een SSL provider kiezen die de certificaten regelt. AutoSSL wordt standaard geleverd met 2 provider-integraties: Let's Encrypt en Comodo, die beiden gratis DV certificaten leveren. Sinds AutoSSL een open systeem is, zou je ook zelf een integratie met een andere SSL provider kunnen maken.

Ik denk dat cPanel er voor gekozen heeft om AutoSSL een open systeem te laten zijn, zodat de hoster zelf de keuze heeft welke SSL provider het beste bij hem past. Elke SSL provider heeft voor- en nadelen, zoals prijs, support, technische limieten, wijze van domeinvalidatie, etc. Een verschil bijvoorbeeld tussen de gratis DV certificaten van Let's Encrypt en Comodo is dat Let's Encrypt maximaal 100 domeinen per virtual host ondersteund, en Comodo 200.

Bron:
https://documentation.cpanel.net/display/ALD/Manage+AutoSSL
https://documentation.cpanel.net/display/SDK/Guide+to+Third-Party+AutoSSL+Provider+Modules

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.