Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Franse dataretentie wetsvoorstel slaat volledig door

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 mei 2007 08:51 uur

De Nederlandse en de Duitse voorstellen voor implementatie van de Europese dataretentie richtlijn slaan beide. Het Franse dataretentie wetsvoorstel gaat zelfs nog verder.

Naar het idee van de Franse internet burgerrechten organisatie Organisation Imaginons un Réseau Internet Solidaire (IRIS) zouden volgens het Franse wetsvoorstel niet alleen de verkeersgegevens moeten worden opgeslagen, maar ook allerlei soorten van identiteitsgegevens, logingegevens, aliassen en wachtwoorden. Daarbij komt ook nog dat de verplichting om die gegevens één jaar te bewaren niet alleen zal gelden voor ISP’s maar ook voor weblogs, fora en e-mail diensten andere websites met communicatie mogelijkheden.

Het Franse dagblad Le Monde stelde recent in een artikel de vraag of de Franse overheid voornemens is om het internet in Frankrijk een doodsteek wil geven met het dataretentie wetsvoorstel. Volgens de auteur van het artikel lijkt de Franse regering als droombeeld een staat naar het voorbeeld van “Big Brother”. Daarnaast heeft ook de Europese digitale mensenrechtenorganisatie European Digital Rights”-Initiative (EDRi) vergelijkbare kritiek op het Franse wetsvoorstel en noemt het zowel technisch als economisch onuitvoerbaar.

Niet alleen de data die dient te worden bewaard, maar ook de duur van de opslag krijgt kritiek. In principe dient de data één jaar te worden bewaard. Wanneer deze echter eenmaal is opgevraagd door een bevoegde instantie, mag de data voor een periode van drie jaar worden bewaard en gebruikt door het ministeries van justitie en defensie.

Wanneer ISP’s maar dus ook aanbieders van online diensten tot zelfs individuele website eigenaren niet voldoen aan de bewaarplicht hangen deze zware sancties boven het hoofd tot 375.000 euro. Daarnaast hangt de directeur van de onderneming of eigenaar van de website een gevangenisstraf van één jaar en een boete van 75.000 boven het hoofd.

Via: heise online

ISPam.nl Job board

Martijn Groenleer, 2 mei 2007 9:04 am

Het moet niet gekker worden.
Ik vrees alleen dat elk land zal trachten de voorgaande voorstellen te overtreffen qua items die bewaard moeten blijven.

Casper Bakker, 2 mei 2007 9:27 am

Dit gaat dus helemaal nergens meer over. Als ze dit er echt doorheen krijgen gaat het internet in Frankrijk gewoon kapot.

En waar is nu het 'voordeel' van europa overigens. Makkelijk toch overal dezelfde regelgeving... :S

Doet me denken aan de quote van Alex Bik uit nrc.next: "Je kunt beter in China gaan wonen" (ongeveer)

BartVB, 2 mei 2007 2:35 pm

Het lijkt er bij dit hele data retentie debacle sterk op dat de wetgevers goed op de hoogte zijn van de Door in the face technique:
http://en.wikipedia.org/wiki/Door-in-the-face_technique
Je maakt een totaal krankzinnig wetsvoorstel, iedereen reageert verontwaardigd, je zwakt het af en iedereen is blij dat er een veel minder zware wet door is gekomen.

Je hoort vrijwel niemand meer over het absurd (en disproportioneel) zijn van de dataretentie richtlijn, het gaat er nu alleen nog maar over of de data 18 of 12 maanden mag worden bewaard en als het dan 12 maanden wordt zien we dit als een enorme overwinning...

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Nieuwe nummer 1 in de HostingReview.nl Top 100
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

18 hosting en datacentertweets: Zonnepanelen, nieuwe koelmachine, 8 jarig bestaan, taart en events
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De jaarcijfers bekeken: EvoSwitch Nederland
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...