Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Franse dataretentie wetsvoorstel slaat volledig door

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 mei 2007 08:51 uur

De Nederlandse en de Duitse voorstellen voor implementatie van de Europese dataretentie richtlijn slaan beide. Het Franse dataretentie wetsvoorstel gaat zelfs nog verder.

Naar het idee van de Franse internet burgerrechten organisatie Organisation Imaginons un Réseau Internet Solidaire (IRIS) zouden volgens het Franse wetsvoorstel niet alleen de verkeersgegevens moeten worden opgeslagen, maar ook allerlei soorten van identiteitsgegevens, logingegevens, aliassen en wachtwoorden. Daarbij komt ook nog dat de verplichting om die gegevens één jaar te bewaren niet alleen zal gelden voor ISP’s maar ook voor weblogs, fora en e-mail diensten andere websites met communicatie mogelijkheden.

Het Franse dagblad Le Monde stelde recent in een artikel de vraag of de Franse overheid voornemens is om het internet in Frankrijk een doodsteek wil geven met het dataretentie wetsvoorstel. Volgens de auteur van het artikel lijkt de Franse regering als droombeeld een staat naar het voorbeeld van “Big Brother”. Daarnaast heeft ook de Europese digitale mensenrechtenorganisatie European Digital Rights”-Initiative (EDRi) vergelijkbare kritiek op het Franse wetsvoorstel en noemt het zowel technisch als economisch onuitvoerbaar.

Niet alleen de data die dient te worden bewaard, maar ook de duur van de opslag krijgt kritiek. In principe dient de data één jaar te worden bewaard. Wanneer deze echter eenmaal is opgevraagd door een bevoegde instantie, mag de data voor een periode van drie jaar worden bewaard en gebruikt door het ministeries van justitie en defensie.

Wanneer ISP’s maar dus ook aanbieders van online diensten tot zelfs individuele website eigenaren niet voldoen aan de bewaarplicht hangen deze zware sancties boven het hoofd tot 375.000 euro. Daarnaast hangt de directeur van de onderneming of eigenaar van de website een gevangenisstraf van één jaar en een boete van 75.000 boven het hoofd.

Via: heise online

Martijn Groenleer, 2 mei 2007 9:04 am

Het moet niet gekker worden.
Ik vrees alleen dat elk land zal trachten de voorgaande voorstellen te overtreffen qua items die bewaard moeten blijven.

Casper Bakker, 2 mei 2007 9:27 am

Dit gaat dus helemaal nergens meer over. Als ze dit er echt doorheen krijgen gaat het internet in Frankrijk gewoon kapot.

En waar is nu het 'voordeel' van europa overigens. Makkelijk toch overal dezelfde regelgeving... :S

Doet me denken aan de quote van Alex Bik uit nrc.next: "Je kunt beter in China gaan wonen" (ongeveer)

BartVB, 2 mei 2007 2:35 pm

Het lijkt er bij dit hele data retentie debacle sterk op dat de wetgevers goed op de hoogte zijn van de Door in the face technique:
http://en.wikipedia.org/wiki/Door-in-the-face_technique
Je maakt een totaal krankzinnig wetsvoorstel, iedereen reageert verontwaardigd, je zwakt het af en iedereen is blij dat er een veel minder zware wet door is gekomen.

Je hoort vrijwel niemand meer over het absurd (en disproportioneel) zijn van de dataretentie richtlijn, het gaat er nu alleen nog maar over of de data 18 of 12 maanden mag worden bewaard en als het dan 12 maanden wordt zien we dit als een enorme overwinning...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.