Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Consolidatie hostingmarkt gaat verder met overname Strato

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 december 2016 08:00 uur

De volgende olifant dient zich aan: United Internet AG gaat naar alle waarschijnlijkheid hoster Strato overnemen. Strato is nu nog eigendom van Deutsche Telekom, maar naar verluidt gaan alle aandelen over naar het eveneens Duitse United Internet. United Internet is een ISP én een webhoster met in totaal 16 miljoen klanten. Strato heeft zo’n 2 miljoen klanten in voornamelijk Duitsland en Nederland.

United Internet meldt dat het bedrijf 600 miljoen euro gaat betalen voor Strato. Volgens The Whir komt dat neer op 12,4 keer de verwachte nettowinst die Strato boekt over het lopende jaar. Die zal uitkomen op 48,5 miljoen euro. De omzet van Strato is geraamd op 127 miljoen euro over 2016. Strato heeft wel twee eigen datacenters in Berlijn.

De overname is toch enigszins verrassend. United Internet profileert zich in de eerste plaats als ISP. Daarvoor heeft het bedrijf 8 miljoen betaalde internetaansluitingen. Het bedrijf heeft echter de ambitie om meer op het gebied van applicatiehosting te gaan doen en in dat perspectief past de overname uitstekend. Om die ambitie waar te kunnen maken heeft United Internet recent een unit Business Applications opgericht. Vanuit die unit werd een IPO – uitgifte van aandelen via een investeringsmaatschappij – voorbereid om verdere groei te kunnen financieren. Daarbij richt United Internet zich vooral op de Duitse én Nederlandse MKB-markt: daar verwacht het echt te kunnen groeien. Strato was juist op die markt sterk.

Deze overname volgt kort op een andere acquisitie: GoDaddy nam twee weken geleden Host Europe Group over voor bijna 1,7 miljard euro. Analisten melden dat Deutsche Telekom ook zat te azen op HEG, maar het bod van GoDaddy niet kon of wilde volgen. Bij een overname van HEG door Deutsche Telekom zou een fusie met Strato een logische stap zijn geweest. Nu HEG definitief in handen is van de Amerikaanse hoster, lijkt de verkoop van Strato een verstandige stap. Strato zou als zelfstandige partij snel te klein zijn geworden op de Europese markt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.