Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Markt voor cloudinfrastructuur groeit naar 70 miljard over 2016

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 23 december 2016 08:00 uur

HPE en Cisco zijn nog steeds de marktleiders op het gebied van hardware voor cloudinfrastructuur, zowel voor private als publieke stacks. De totale omzet uit hardware voor cloudstacks komt dit jaar uit op 70 miljard dollar, inclusief software die nodig is om cloudomgevingen te kunnen beheren. Dat blijkt uit de jaarlijkse marktanalyse van Synergy Research. Volgens die cijfers levert de fusie tussen Dell en EMC wel een geduchte concurrent op als hardwareleverancier voor cloudomgevingen.

Natuurlijk is het geen toeval dat HPE en Dell samen met Lenovo de hardware gaan leveren onder Microsoft Azure Stack, de private cloud-oplossing van Microsoft. Dat zal de genoemde partijen komend jaar geen windeieren leggen en zeker hun marktpositie verstevigen. Cisco blijft vooral sterk in de OpenStack-omgevingen, de netwerk- en securityinfra. HPE heeft haar OpenStack-belangen juist verschoven naar SuSe en zet meer in op Azure Stack. Voetnoot: het recent gelanceerde Kiss Open Public Cloud draait wel op basis van HPE Helion OpenStack.

Zowel HPE als Cisco pakken ongeveer 12 procent van de totale markt. Dell/EMC is goed voor zo’n 11 procent en dat is een keurig optelsom van de marktaandelen die de afzonderlijke bedrijven hadden: Dell was goed voor 7, EMC voor 4 procent. Het aandeel dat VMware heeft in deze cijfers mag overigens niet worden onderschat: VMware is als hypervisor-software voor alle infralagen – compute met vSphere, storage met vSAN en netwerk met NSX – nog steeds marktleider.

Zowel HPE als Dell/EMC investeerden in het afgelopen jaar flink in hyperconverged stacks, vooral om de vraag naar hyperscale cloud te kunnen beantwoorden. Die vraag ontstaat vooral bij public cloudproviders. Synergy merkt dan ook op dat er wel een verschuiving plaatsvindt van private naar public, maar dat juist de hard- en softwareleveranciers hiervan in de omzet weinig merken: ze schuiven gewoon mee, al worden de oplossingen wel anders. De vraag bij public providers zal in de komende twee jaren exponentieel toenemen, en daarmee de vraag naar hyperscale oplossingen en de onderliggende hyperconverged technologie.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.