Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opinie: 2017 wordt zoals 2016, maar hopelijk met meer IPv6

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 28 december 2016 08:00 uur

Het loopt tegen het eind van het jaar en dan rollen de trendwatchers over elkaar heen met voorspellingen. 2017 wordt het jaar van IoT. 2017 wordt het jaar van artificial intelligence. En niet te vergeten: 2017 wordt het jaar van de public cloud. De eerste twee worden slechts ondersteund met argumenten die rechtstreeks uit de glazen bol komen, maar de derde is heel simpel te weerleggen. Te weerleggen, inderdaad. Want ook 2017 wordt niet het jaar waarin alles en iedereen naar de public cloud gaat.

De reden is heel simpel: het kan domweg niet. Er zullen altijd systemen zijn die vanwege security en compliancy ‘on prem’ moeten blijven draaien of hooguit in private cloudstacks. Dat is precies de reden waarom de verkopen van hard- en software ook in 2017 verder zullen stijgen en er meer datacenters bij zullen komen. Gartner heeft berekend dat de totale IT-uitgaven voor 2017 zullen stijgen met net geen 3 procent. In totaal zullen die uitgaven stijgen tot 3,5 biljoen dollar wereldwijd. De verkoop van software stijgt volgens Gartner met ruim 7 procent naar ruim 350 miljard dollar: let wel, dat is exclusief SaaS-diensten. Hier gaat het om licenties die een klant rechtstreeks aanschaft.

Die software moet geprogrammeerd en beheerd. Marktonderzoekers stellen dan ook dat de meest gewilde IT’ers heel veel kennis moeten hebben van JAVAEE/J2EE, C#, Hadoop, Perl, Python, PHP en allerlei smaken van Linux. Want open-source is absoluut de toekomst, al weten Microsoft-engineers met kennis van SharePoint, SQL en .Net zich ook verzekerd van een baan in de nabije en verre toekomst. Wie in netwerken zit, doet er goed aan zich te verdiepen in SD-WAN. Die markt gaat volgens Gartner een grote vlucht nemen.

En dat IoT dan? Gaat dat niets doen in 2017? Jawel, maar dat zou ons eigenlijk zorgen moeten baren. IoT zal, als de trendwatchers gelijk krijgen, explosief groeien. Maar waarschijnlijk gaat hier al snel de wet van de remmende voorsprong in werking treden. Probleem van IoT is namelijk dat de netwerken hier helemaal niet klaar voor zijn. Al die apparaten moeten uiteindelijk worden ontsloten met een adres en daar wringt de schoen inmiddels behoorlijk.

IPv6 lijkt ook maar niet van de grond te komen. Aan het eind van 2015 betrof de adoptie van native IPv6 volgens Google wereldwijd zo’n 10 procent. Aan het eind van dit jaar is dat gegroeid naar 16 procent. De IPv6-adoptie in Nederland is nog steeds minder dan 10 procent, op 27 december iets meer dan 8 procent. Hier is dus echt werk aan de winkel in 2017.

Twee trends laten we hier nog onbesproken. 2017 wordt namelijk wél het jaar van de startups en de cyberoorlog. Daar zijn alle trendwatchers het over eens.

ISPam.nl Job board

Wim ten Brink, 28 december 2016 1:53 pm

Ik hoop dat 2017 heel anders zal zijn dan 2016. Weet je wel hoeveel celebrities wij dit jaar zijn verloren? Van David Bowie tot Carrie Fischer. Laten we niet meer over 2016 spreken, okay? ;-)

Sebastiaan Assink, 29 december 2016 10:33 am

Ik ben benieuwd naar de cijfers over IPv6. Zijn dit cijfers van access providers - dus klanten die via IPv6 het internet op kunnen? Of domeinnamen van Nederlandse houders die via IPv6 bereikbaar zijn?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 27 januari 2017
apkdld: Enjoy most recent number one popular android apps game on your phone and tablet, also be aware that ...

Heartbleed – of de noodzaak om als provider altijd te patchen
showbox alternative: Is showbox not working? Don’t be anxious we have included a list of best Showbox alternative for y...

Naar de cloud of naar de haaien?
http://www.coins4games.us/: När jag för en gångs skull sitter uppe och läser precis när ämnet kommer... så ...