Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloud 2017: herdefinitie van lifecycles en testen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 2 januari 2017 08:00 uur

Nee. Niet alles gaat naar de public cloud. Ja. Cloudomgevingen, vooral hybride, zullen verder groeien. Je hoeft geen expert te zijn om dat te bedenken. Toch helpt het als marktleiders een en ander netjes onderzoeken, analyseren en het op een rijtje zetten. Zo biedt Cisco in haar jaarlijkse report een mooi doorkijkje naar de komende drie jaren, op weg naar het magische 2020. Volgens Cisco zal in dat jaar 92 procent van alle workloads worden verwerkt in clouddatacenters. Cisco heeft bovendien berekend dat liefst driekwart van die omgevingen als SaaS zullen worden afgenomen. Het effect van IoT en Big Data is volgens het rapport niet te onderschatten: alle devices die via IoT met elkaar zijn verbonden, genereren in 2020 600 ZB (zettabyte) aan data per jaar. Dat is dus 600 x 1.073.741.824 TB.

Daarnaast doet Cisco ook analyses op het gebied van security. Als er zoveel data wordt gegenereerd, dan wordt het ook steeds interessanter – en wellicht eenvoudiger – om data te bemachtigen. DDoS blijft met afstand de populairste aanvalsvorm. De verklaring is simpel: DDoS is kinderlijk eenvoudig en levert het meeste rendement op. Elke week worden er wereldwijd zo’n 120.000 aanvallen uitgevoerd. Steeds meer aanvallen bereiken enorme verkeerspieken, tot ver over 200 Gbps. Ook hier gaat IoT een bepalende rol spelen, met de Mirai-bot als voorloper van dit fenomeen. In oktober slaagden hackers er dankzij Mirai in om met IoT-devices – vooral CCTV-camera’s – DNS-provider Dyn op zwart te zetten. Dyn zelf rapporteerde een piek van 1,2 Tbps. Dat is nu nog uitzonderlijk, maar zal in de toekomst vaker voorkomen.

Voorkomen. Is dat mogelijk? Ja en nee. Als systemen meer en meer naar de cloud verhuizen, dan moeten organisaties hun beheermodellen hierop aanpassen. In de traditionele IT was een lifecycle van drie tot vier jaar gebruikelijk. Hardware en software werd in zo’n lifecycle economisch afgeschreven en vervolgens voorzien van upgrades of geheel vervangen. Dat kan in de cloud niet. Lifecycles in de cloud gaan eerder of maanden dan over jaren. Azure en AWS produceren elke maand tot 500 nieuwe features, upgrades en services. Het grote voordeel van cloud is dat beheerders meer dan ooit mogelijkheden hebben om uitgebreid te testen. Kwestie van een paar extra virtuals aanmaken in misschien een ander subnet of een andere network security group. Cloud is software defined. Het aanmaken van een omgeving is een kwestie van een paar parameters instellen.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Dan zijn er altijd nog de echte professionals. Bij de grote jongens en de scriptkiddo’s die bij de kleinere nichepartijen werken, maar wel precies weten wat er wel en niet kan in de cloud. Innovatief, snel, flexibel. Dat zijn de drie kernwoorden voor 2017.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.