Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hosters en prijzen exclusief btw: anno 2017 moet dat afgelopen zijn

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 januari 2017 08:00 uur

Hosters vermelden hun prijzen massaal exclusief btw, ook wanneer zij (ook) aan particuliere klanten leveren. Dat is een regelrechte schande. In geen enkele branche is het zo dat bedrijven het presteren om hun prijzen exclusief btw te vermelden wanneer zij ook aan particuliere klanten leveren. Het is niet alleen moreel onverantwoord, het is ook nog eens verboden als strafbaar feit.

In een persbericht heeft Yourhosting nu aangekondigd een btw-switch op de website te hebben gezet waarmee klanten zelf kunnen kiezen of ze de prijzen inclusief of exclusief btw willen zien. Een goede stap zou je zeggen. Het merkwaardige is alleen dat wanneer je naar yourhosting.nl gaat, je standaard op de hostingdiensten voor particulieren uitkomt en de prijzen van die diensten standaard exclusief btw zijn. Als een (particuliere) klant de prijzen inclusief btw wil zien, dan moet de klant zelf rechtsboven aan de pagina selecteren in een relatief klein boxje.

De oplossing van Yourhosting doet mij daarom de wenkbrauwen fronzen. Het zou bijvoorbeeld veel logischer zijn om bij hostingdiensten die gericht zijn op particuliere de prijzen standaard inclusief btw te tonen en bij zakelijke hostingdiensten exclusief btw. Wat helemaal merkwaardig is, is dat Yourhosting zijn prijzen vroeger standaard inclusief btw vermeldde en nu ineens naar standaard exclusief btw gaat. Dat is een slechte ontwikkeling!

In het persbericht wijst Yourhosting wel een terecht punt aan over de problematiek met het vermelden van de prijzen exclusief btw. De meeste (grote) concurrenten van Yourhosting doen het ook en de prijzen inclusief btw zijn hoger dan exclusief btw:

De wet- en regelgeving schrijft voor dat producten en diensten die ook aan particulieren worden aangeboden, inclusief btw worden aangeprezen. In de hostingbranche is het echter nog altijd gebruikelijk om dat niet te doen. Na een klacht van de Reclame Code Commissie paste Yourhosting enkele jaren geleden haar prijsweergave aan naar inclusief btw, maar zag het merendeel van haar branchegenoten niet volgen. Met als resultaat een onduidelijk prijsbeeld in de markt. Een prijs inclusief btw is immers optisch hoger dan een identieke prijs exclusief btw. De Reclame Code Commissie bleek niet in staat om een branchebrede aanpak af te dwingen, omdat zij is aangewezen op haar klachtenprocedure.

Dit moet anno 2017 maar eens afgelopen zijn. Binnenkort zal ISPam.nl daarom het initiatief nemen om een inclusief-btw-overstapdag te organiseren. We zullen hosters dan oproepen om vanaf die dag hun prijzen (ook) inclusief btw op hun websites te vertonen. Dus geen btw-switch maar standaard inclusief btw, of een combinatie van inclusief en exclusief btw. Doordat alle hosters in één keer overstappen op prijzen inclusief btw, dan is er geen excuus meer voor hosters om naar de concurrent te verwijzen die het ook niet doet. Binnenkort maken we meer bekend over de btw-overstapdag. Hosters die graag willen meedoen, kunnen zich in de comments melden of mij mailen op arnout@xcat.nl.

ISPam.nl Job board

Ronald, 9 januari 2017 11:30 am

Goed dat de nadruk ligt op hosters die óók (of vooral) aan particulieren leveren.
Dat maakt gelijk een mooi onderscheid :-)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 27 januari 2017
apkdld: Enjoy most recent number one popular android apps game on your phone and tablet, also be aware that ...

Heartbleed – of de noodzaak om als provider altijd te patchen
showbox alternative: Is showbox not working? Don’t be anxious we have included a list of best Showbox alternative for y...

Naar de cloud of naar de haaien?
http://www.coins4games.us/: När jag för en gångs skull sitter uppe och läser precis när ämnet kommer... så ...