Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

2016, een goed jaar voor .nl?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 januari 2017 08:00 uur

In een artikel op de eigen website schrijft Michiel Henneke van SIDN dat 2016 een goed jaar voor .nl was. De nettogroei van het .nl-domein is vorig jaar namelijk na vier jaar weer licht toegenomen. Dat klinkt positief. Echter is er ook in 2016 niks veranderd aan het feit dat de nettogroei van het .nl-domein al sinds 2013 gestagneerd is.

In 2016 kwamen er netto 80.529 .nl-domeinnamen bij. Dat is het resultaat van 830.000 nieuwe registraties, 770.000 opgeheven domeinnamen en 20.000 domeinnamen die ná opheffing weer uit quarantaine werden gehaald. Totaal waren er in december 2016 5,68 miljoen .nl-domeinnamen actief.

De nettogroei en het grote aantal nieuwe registraties zal natuurlijk een goede zaak zijn. Het laat zien dat het .nl-domein nog heel actief is. Echter neemt dat dus niet weg dat de groei van het .nl-domein nog steeds stagneert. Aan de ene kant is het zo dat het .nl-domein het dus goed doet, aan de andere kant groeit het nauwelijks meer. De stelling dat 2016 een goed jaar was, mag wat mij betreft met een schep zout worden genomen.

Wat ook interessant is, is hoe de collega’s uit België en Duitsland het doen. Wanneer we naar de statistieken van DENIC (.de) en DNS Belgium (.be) kijken, dan zien we een vergelijkbaar beeld als bij SIDN (.nl). Daar is de groei die in het verleden zichtbaar was er ook uit. In het geval van de Duitsers was dat ook in 2012 al het geval en bij de Belgen sinds 2014.

SIDN (.nl)

DENIC (.de)


DNS Belgium (.be)

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.