Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AWS nam in 2016 stilletjes specialist in voorkomen datalekken over

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 17 januari 2017 08:00 uur

Toch raar. Je zou verwachten dat een bedrijf wel enige ruchtbaarheid geeft aan een overname van een bedrijfje dat gespecialiseerd is in het opsporen en voorkomen van datalekken. Maar Amazon heeft het cybersecurity bedrijf Harvest.ai geruisloos ingelijfd, naar nu blijkt uit berichtgeving op GeekWire. De overname dateert al van begin 2016 en volgens analisten heeft AWS ruim 19 miljoen dollar betaald. Nog opmerkelijker: het nieuws is niet door AWS naar buiten gebracht, maar door een investeerder in Harvest.ai.

Saillant detail is dat Harvest.ai is opgericht door twee voormalige werknemers van de NSA, de National Security Agency van de VS. De dienst is gespecialiseerd in het verzamelen en analyseren van digitale informatie. Twee medewerkers van de NSA besloten in 2014 om hun kennis op een andere manier in te zetten en richtten 405Labs op. Dat bedrijfje is de voorloper van Harvest.ai. Deze onderneming heeft zich volledig toegelegd op het opsporen van datalekken in alle denkbare lagen en componenten van applicaties, opslagsystemen en netwerken. Harvest.ai heeft hiervoor complexe algoritmen ontwikkeld waarmee het data kan volgen door ongewone patronen in het dataverkeer te analyseren.

Zeker gezien de druk van overheden – in de VS en in Europa – om dataprivacy te waarborgen, is dergelijke technologie letterlijk goud waard. Dat blijkt ook wel, aangezien het bedrijf recentelijk nog een kleine 3 miljoen ophaalde in investeringsrondes. Amazon zelf heeft niet gereageerd op het nieuws over de stille overname. Sterker: de diensten van Harvest.ai zijn niet te vinden in het portfolio of de service catalogus van AWS, terwijl de twee bedrijven toch al sinds 2015 met elkaar samenwerken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.