Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 januari 2017 12:17 uur

De stroomstoring in Amsterdam van vanmorgen heeft ervoor gezorgd dat het datacenter van The Datacenter Group in Amsterdam plat is gegaan. Het is niet duidelijk in welke mate het datacenter precies getroffen is. Uit statusmeldingen van hosters die gebruik maken van de faciliteiten van het datacenter, blijkt dat de noodstroomvoorzieningen van het datacenter het tijdens de stroomstoring hebben laten afweten.

Update 17:00 uur:  Bericht aangevuld op basis van een statement van The Datacenter Group over de stroomstoring.

TransIP meldt dat de stroomstoring rond 4:29 uur door hun monitoring werd opgemerkt. 10 minuten ná het begin van de stroomstoring in Amsterdam. Internedservices meldt dat er sprake zou zijn geweest van een probleem met één van de noodstroomaggregaten in het datacenter dat niet op tijd zou zijn opgestart. Later lukte dat alsnog waarna The Datacenter Group Amsterdam wel door de noodstroomaggregaten van stroom werd voorzien. Om 5:58 uur meldde TransIP dat de stroomstoring in het datacenter was opgelost, terwijl Internedservices om 6:45 uur een zelfde soort bericht op de website heeft geplaatst.

Van de twee hosters in kwestie lijkt TransIP het zwaarst getroffen. The Datacenter Group Amsterdam is het belangrijkste datacenter van het bedrijf. Ook de eigen website was als gevolg van de stroomstoring tijdelijk offline. Daarnaast waren verschillende diensten van TransIP waaronder het VPS-platform door de stroomstoring getroffen. Om 10:05 uur meldde het bedrijf dat alle diensten weer online waren.

In een statement op de website geeft The Datacenter Group uitleg over de storing. Wat opvalt is dat het datacenter eerst vooral iets meldt over de stroomstoring in Amsterdam en daarbij verwijst naar de rol van netbeheerder Liander. Het datacenter schrijft:

De stroomstoring heeft als gevolg gehad dat TDCG Amsterdam op de noodstroom heeft moeten overstappen. Ondanks dat wij onze apparatuur frequent testen – de laatste succesvolle test van de generatoren was op 22-12-16 en functioneerde volgens ontwerp – hebben wij een incident ondervonden aan feed A in ons datacenter te Amsterdam. De storing is opgetreden als gevolg van een grote regionale stroomstoring.

Pas later in het statement legt The Datacenter Group uit wat de eigenlijke oorzaak van de stroomstoring is geweest:

TDCG heeft de pech gehad dat in een tijdsbestek van minder dan een maand een mechanisch defect is ontstaan en hierdoor het opstarten van één generator heeft belemmerd (de laatste succesvolle test werd gehouden op 22 december 2016). Het defecte onderdeel betreft de aansturingsspoel voor een mechanische beveiliging. Deze spoel zorgt ervoor dat de mechanische beveiliging wordt ingeschakeld: een voorwaarde voor het aggregaat om op te starten. De spoel wordt vandaag nog vervangen en getest.

Het statement van The Datacenter Group leest vooral als een aanklacht tegen de netbeheerder en dat het datacenter zelf voldoende heeft gedaan om de eigen apparatuur te testen. Het defect is gewoon domme pech geweest. Kortom, het datacenter valt naar eigen zeggen geen enkel verwijt te maken.

The Datacenter Group, 17 januari 2017 4:51 pm

The Datacenter Group heeft een officiële statement afgegeven inzake de stroomuitval.
Anders dan de titel van bovengenoemde publicatie doet vermoeden is er geen sprake geweest van een totale stroomuitval. Eén van de generatoren is niet automatisch opgestart met uiteindelijke uitval van onze A-feed. De B-feed werd wel succesvol opgevangen. Klanten met redundante stroomvoorzieningen hebben hierdoor geen hinder ervaren.
Lees hier de volledige statement van The Datacenter Group http://www.thedatacentergroup.nl/grote-stroomstoring-amsterdam-en-omstreken

Wouter, 18 januari 2017 8:38 am

Dus de VPS'sen bij TransIP (en haar eigen website) zijn niet redundant, sterker nog: ze zijn niet eens voorzien van een dubbele stroomfeed. Dit aangezien er impact was op deze diensten, terwijl alleen de eerste stroomfeed uitgevallen is in het datacenter en en de tweede feed niet. Iets dat bij de meest minimale vorm van redundantie al niet gebeurd was. Kwaliteitsdienst hoor.

Ronald, 18 januari 2017 11:29 am

N+1 anyone?
En wat Wouter zegt. Kwaliteit kost geld.

Bij beschikbaarheid is de redenering van klanten vaak:

Tot nu toe geen problemen gehad, dus het is on orde. Vervolgens gaat het een ochtend stuk. Ach dat kan gebeuren maar we gaan wel klagen. We betalen niets tot weinig, maar het moet gewoon werken.

Helaas: Het is goedkoop en er is dus beknibbelt.
In dit geval geen N+1 aggregaten.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.