Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Maffia 2.0: Eigenaar DDoS-beschermingsdienst vermoedelijke auteur Mirai malware

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 januari 2017 08:00 uur

Het vragen van beschermingsgeld aan ondernemers in ruil voor “bescherming” van hun zaak is een bekende maffiapraktijk. Volgens KrebsOnSecurity is dat nu ook wat er op grote schaal online gebeurt door de auteur van de Mirai malware die onbeveiligde IoT-apparaten gebruikt om DDoS-aanvallen uit te voeren.

De vermoedelijke auteur van de malware genaamd Paras Jha heeft ook een bedrijf die websites beschermt tegen DDoS-aanvallen. Eigenaren van websites die een aanbod van het bedrijf ProTraf Solutions om ze te beschermen tegen DDoS-aanvallen zouden hebben afgeslagen, zouden daarna met grootschalige DDoS-aanvallen via een botnet dat bestaat uit IoT-apparaten die met Mirai malware geïnfecteerd.

Een van de slachtoffers van de DDoS-aanvallen is KrebsOnSecurity zelf. Daarnaast zouden ook upstream providers, die op verzoek van Jha command & control servers van concurrerende IoT-botnets niet afsloten werden, zelf ook met grootschalige DDoS-aanvallen zijn geconfronteerd.

Het is in het verleden wel vaker gebeurd dat DDoS’ers eigenaren van websites afpersten door de dreigen met DDoS-aanvallen. Bijzonder aan deze kwestie is dat met Mirai malware een van de grootste botnets ooit is gecreëerd. Het botnet werd bijvoorbeeld ook gebruikt om DNS-provider Dyn plat te leggen. Daarnaast is het bijzonder dat de auteur van de Mirai malware zijn slachtoffers niet met een DDoS-aanval dreigt, maar juist met bescherming daartegen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.