Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europa wil nog niet echt wennen aan de Amerikaanse public cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 januari 2017 08:00 uur

Europese bedrijven schalen nog niet massaal op naar de public cloud. Aanbieders van die public cloud – Microsoft, AWS en Google – zijn intussen wel flink bezig om hun diensten in Europa uit te breiden. Maar IT-managers van met name grote bedrijven in Europa staan nog helemaal niet in de rij om hun IT naar die public cloud over te hevelen, zo stelt Forrester in het rapport ‘Public Clouds Spread Across Europe’ dat vorige week verscheen.

Probleem is eigenlijk dat de Amerikaans gewortelde cloudbedrijven de Europese markt te weinig begrijpen. Dat is een heel opmerkelijke conclusie. Zeker Microsoft en Amazon investeren enorm in de Europese markt, ook in diensten die moeten voldoen aan Europese wet- en regelgeving, waaronder GDPR. Maar juist dat is het probleem: Europese CIO’s wantrouwen de Amerikaanse providers. Zeker met het oog op de regelgeving die via GDPR op hen afkomt. Europese bedrijven vertrouwen er te weinig op dat Amerikaanse providers dit voldoende kunnen invullen. Daarom kijken ze bij voorkeur naar Europese alternatieven voor cloudhosting.

Dat is direct een ander probleem. Die alternatieven zijn er nauwelijks. Vaak zijn dat meer ‘private clouds’ waarbinnen een bedrijf een ‘single tenant’-domein afneemt. De schaalbaarheid en de (financiële) flexibiliteit zijn vaak niet te vergelijken met de public clouds van Microsoft, Amazon of Google. Anderzijds: die public clouds benaderen Europa als één markt en dat is Europa niet. Misschien is de markt wel uitsluitend geschikt voor kleinere cloudhosters.

Forrester toont in het onderzoek aan dat Europese bedrijven bij voorkeur hun IT binnen de landsgrenzen houden. Dat geldt helemaal voor de data. De grote providers zouden dat kunnen faciliteren door in elk van die landen een datacenter te bouwen, maar daarmee zijn ze er niet. Wie beheert die datacenters, de omgevingen en wie kan er in potentie bij de data? Dat komt niet aan op techniek, maar op zuiver vertrouwen. De public cloud heeft wat dat betreft een continent te winnen, aldus Forrester.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.