Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europa wil nog niet echt wennen aan de Amerikaanse public cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 januari 2017 08:00 uur

Europese bedrijven schalen nog niet massaal op naar de public cloud. Aanbieders van die public cloud – Microsoft, AWS en Google – zijn intussen wel flink bezig om hun diensten in Europa uit te breiden. Maar IT-managers van met name grote bedrijven in Europa staan nog helemaal niet in de rij om hun IT naar die public cloud over te hevelen, zo stelt Forrester in het rapport ‘Public Clouds Spread Across Europe’ dat vorige week verscheen.

Probleem is eigenlijk dat de Amerikaans gewortelde cloudbedrijven de Europese markt te weinig begrijpen. Dat is een heel opmerkelijke conclusie. Zeker Microsoft en Amazon investeren enorm in de Europese markt, ook in diensten die moeten voldoen aan Europese wet- en regelgeving, waaronder GDPR. Maar juist dat is het probleem: Europese CIO’s wantrouwen de Amerikaanse providers. Zeker met het oog op de regelgeving die via GDPR op hen afkomt. Europese bedrijven vertrouwen er te weinig op dat Amerikaanse providers dit voldoende kunnen invullen. Daarom kijken ze bij voorkeur naar Europese alternatieven voor cloudhosting.

Dat is direct een ander probleem. Die alternatieven zijn er nauwelijks. Vaak zijn dat meer ‘private clouds’ waarbinnen een bedrijf een ‘single tenant’-domein afneemt. De schaalbaarheid en de (financiële) flexibiliteit zijn vaak niet te vergelijken met de public clouds van Microsoft, Amazon of Google. Anderzijds: die public clouds benaderen Europa als één markt en dat is Europa niet. Misschien is de markt wel uitsluitend geschikt voor kleinere cloudhosters.

Forrester toont in het onderzoek aan dat Europese bedrijven bij voorkeur hun IT binnen de landsgrenzen houden. Dat geldt helemaal voor de data. De grote providers zouden dat kunnen faciliteren door in elk van die landen een datacenter te bouwen, maar daarmee zijn ze er niet. Wie beheert die datacenters, de omgevingen en wie kan er in potentie bij de data? Dat komt niet aan op techniek, maar op zuiver vertrouwen. De public cloud heeft wat dat betreft een continent te winnen, aldus Forrester.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 27 januari 2017
apkdld: Enjoy most recent number one popular android apps game on your phone and tablet, also be aware that ...

Heartbleed – of de noodzaak om als provider altijd te patchen
showbox alternative: Is showbox not working? Don’t be anxious we have included a list of best Showbox alternative for y...

Naar de cloud of naar de haaien?
http://www.coins4games.us/: När jag för en gångs skull sitter uppe och läser precis när ämnet kommer... så ...