Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Niet te vroeg juichen over rechterlijk verbod Amerikaans datagraaien

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 januari 2017 08:00 uur

Ook in hoger beroep heeft Microsoft een rechtszaak gewonnen over de vraag of de Amerikaanse autoriteiten bevoegd zijn om data op te vragen die is opgeslagen door Microsoft buiten de Amerikaanse landsgrenzen. Op veel plaatsen lees ik dat dit een overwinning is voor de privacy en cloud- en hostingbedrijven. Ik vraag me alleen of we niet te vroeg juichen.

De reden waarom ik me afvraag of we nu nog niet te vroeg juichen, is dat er bij deze uitspraak sprake is van een staken van stemmen onder de rechters. Er waren in het hoger beroep vier rechters vóór het standpunt Microsoft en vier rechters voor het standpunt van de Amerikaanse overheid. Blijkbaar is het zo dat wanneer de stemmen staken, het verzoek wordt afgewezen, waardoor de eerdere uitspraak in stand blijft. Dat wil dus zeggen dat de Amerikaanse overheid geen data mag opvragen die buiten de landsgrenzen is opgeslagen.

Dat de stemmen staken, is op zich niet erg. Winst is winst. Het probleem is alleen dat de vier rechters die vóór het standpunt van de Amerikaanse overheid zijn zich in heel duidelijke bewoordingen tegen de uitspraak van de andere vier rechters keren. In de uitspraak geven ze zelfs letterlijk aan dat het Amerikaanse hooggerechtshof of het Amerikaanse congres (met nieuwe wetgeving) de uitspraak ongedaan zou moeten maken.

Het zou mij verbazen als er daarom niet naar het hooggerechtshof wordt gestapt door de Amerikaanse overheid of dat het congres niet in actie gaat komen door nieuwe wetgeving te maken. Zeker met Donald Trump als president van de Verenigde Staten, is dat iets wat eigenlijk wel moet gaan gebeuren. Als het hooggerechtshof niet ingrijpt dan doet het congres het wel. Dus ik ben bang dat er vooralsnog nog geen reden tot juichen is en dat cloud- en hostingbedrijven nog eens van een koude kermis gaan thuiskomen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.