Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Azure winstmachine voor Microsoft

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 30 januari 2017 08:00 uur

Microsoft overtreft op dit moment alle verwachtingen en marktanalyses. In het laatste kwartaal van 2016 hadden analisten een omzet van ruim 25 miljard dollar verwacht, Microsoft boekte bijna 26 miljard. Dat meldt Bloomberg aan de hand van de cijfers die Microsoft deze week publiceerde. Dé geldmaker in het bedrijf is Azure. De omzet uit de cloudactiviteiten verdubbelde, inclusief de omzet die het bedrijf genereert uit Office365. De winst komt daarmee uit op 84 cent dividend per aandeel, 5 cent meer dan beursanalisten hadden voorspeld.

De verkoop van cloudservices in Azure – dat is dus inclusief Office365 – nam met 47 procent toe ten opzichte van het derde kwartaal. Dat is zelfs in de bestaansgeschiedenis van Microsoft uitzonderlijk. Het bedrijf rapporteert op dit moment 25 miljoen consumenten die een abonnement hebben op Office365. Dat is mooi, maar het gaat er onder de streep om hoeveel een bedrijf echt overhoudt. De bruto marge van Microsoft is op dit moment 48 procent en dat is weer 2 procent meer dan in 2015.

Natuurlijk stopt de ambitie daar niet. In de financiële toelichting zegt Microsoft dat het aan het eind van het fiscale jaar 20 miljard omzet wil halen uit alleen de cloudbusiness. Die omzet moet volledig komen uit bedrijven die services afnemen in Azure. Daarmee heeft Microsoft de ambitie flink opgeschroefd. Oorspronkelijk stond de target op 14 miljard dat in juni 2018 – het eind van het lopende fiscale jaar – in de boeken moet staan. Daarnaast zet Microsoft zwaar in op verkoop van PC’s: volgens het bedrijf stabiliseert die markt zich op dit moment. Tot slot verwacht Redmond veel van Azure Stack, de private on prem-Azure omgeving die medio dit jaar dan echt op de markt moet komen en klanten een volledig uniforme hybride stack biedt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.