Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ericsson’s CEO: “Dataverkeer gaat in vijf jaar vertienvoudigen”

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 10 mei 2007 14:06 uur

Dataverkeer over zowel mobiele als vaste netwerken zal de komende vijf jaar vertienvoudigen, zo denkt Carl-Henric Svanberg, CEO van Ericsson. Hij zegt hierover:

De manier waarop we communiceren veranderd snel met het beschikbaar komen van mobiele en vaste hogesnelheid breedband verbindingen. Met tot gevolg, verwachten we dat dataverkeer in zowel vaste as mobiele netwerken zullen vertienvoudigen tegen 2012. Door hogesnelheid breedband verbindingen, zal met multimedia een nieuw telecom tijdperk worden ingeluid.

De explosieve stijging van het dataverkeer zal vooral worden veroorzaakt door de opkomst van IPTV en online video. Op dit moment wordt drie kwart van het mobiele dataverkeer voor spraak gebruikt, in 2012 zal drie kwart van het mobiele dataverkeer gebruikt worden voor internet, video en IPTV, zo verwacht Svanberg.

Wat denken jullie, zal IPTV de komende jaren echt zo vlucht gaan maken en zal hierdoor dan in 2012 de hoeveelheid dataverkeer vertienvoudigd zijn?

GVR, 10 mei 2007 2:59 pm

Elk jaar is ruwweg een verdubbeling te zien van het Internetverkeer. Diensten als IP TV zoals die in NL en Belgie uitgerold zijn, maken gebruik van multicast waarbij de groei veel minder sterk is dan unicast verkeer. Enkel het toevoegen van meer kanalen op een bepaalde bitrate zal een verhoging veroorzaken, maar lang niet zo heftig als je met unicast verkeer ziet. Helaas is het gebruik van multicast op zijn zachtst gezegd niet echt gebruikelijk.

Het onderscheid wat gemaakt wordt tussen mobiel en vast dataverkeer wordt steeds vager. Er zijn verschillen natuurlijk (roaming presence versus vast etc.), maar in principe is het "just-another-access" Gewoon een client met een IP-adres die een dienst opvraagt. Het verschil is m.i. er ook eentje van cultuur. De mobiele wereld kijkt anders tegen data aan als de vaste wereld. Ik denk dat na verloop van tijd dit verschil wegvalt en het niet zo interessant meer is hoe we IP "doen" (vast/mobiel/whatever) maar welke diensten we erover heen doen.. Dat is de transitie die er eigenlijk toe doet.

 • Pingback: Ook KPN verwacht een sterke groei van mobiel internet · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.