Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ericsson’s CEO: “Dataverkeer gaat in vijf jaar vertienvoudigen”

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 10 mei 2007 14:06 uur

Dataverkeer over zowel mobiele als vaste netwerken zal de komende vijf jaar vertienvoudigen, zo denkt Carl-Henric Svanberg, CEO van Ericsson. Hij zegt hierover:

De manier waarop we communiceren veranderd snel met het beschikbaar komen van mobiele en vaste hogesnelheid breedband verbindingen. Met tot gevolg, verwachten we dat dataverkeer in zowel vaste as mobiele netwerken zullen vertienvoudigen tegen 2012. Door hogesnelheid breedband verbindingen, zal met multimedia een nieuw telecom tijdperk worden ingeluid.

De explosieve stijging van het dataverkeer zal vooral worden veroorzaakt door de opkomst van IPTV en online video. Op dit moment wordt drie kwart van het mobiele dataverkeer voor spraak gebruikt, in 2012 zal drie kwart van het mobiele dataverkeer gebruikt worden voor internet, video en IPTV, zo verwacht Svanberg.

Wat denken jullie, zal IPTV de komende jaren echt zo vlucht gaan maken en zal hierdoor dan in 2012 de hoeveelheid dataverkeer vertienvoudigd zijn?

ISPam.nl Job board

GVR, 10 mei 2007 2:59 pm

Elk jaar is ruwweg een verdubbeling te zien van het Internetverkeer. Diensten als IP TV zoals die in NL en Belgie uitgerold zijn, maken gebruik van multicast waarbij de groei veel minder sterk is dan unicast verkeer. Enkel het toevoegen van meer kanalen op een bepaalde bitrate zal een verhoging veroorzaken, maar lang niet zo heftig als je met unicast verkeer ziet. Helaas is het gebruik van multicast op zijn zachtst gezegd niet echt gebruikelijk.

Het onderscheid wat gemaakt wordt tussen mobiel en vast dataverkeer wordt steeds vager. Er zijn verschillen natuurlijk (roaming presence versus vast etc.), maar in principe is het "just-another-access" Gewoon een client met een IP-adres die een dienst opvraagt. Het verschil is m.i. er ook eentje van cultuur. De mobiele wereld kijkt anders tegen data aan als de vaste wereld. Ik denk dat na verloop van tijd dit verschil wegvalt en het niet zo interessant meer is hoe we IP "doen" (vast/mobiel/whatever) maar welke diensten we erover heen doen.. Dat is de transitie die er eigenlijk toe doet.

 • Pingback: Ook KPN verwacht een sterke groei van mobiel internet · ISPam.nl

 • Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

  Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
  Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

  De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
  Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?