Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De banken zijn het ook zat

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 juni 2006 21:10 uur

ISP’s zijn het al langer zat dat ze maar moeten tappen voor de staat en daar nauwelijks vergoeding voor krijgen. Daarover loopt op dit moment nog een kortgeding. In navolging van de ISP’s zijn nu ook de banken het zat om gratis voor loopjongen van de staat te spelen.

De banken klagen al jaren over de telkens zwaarder wordende last die de overheid ze oplegt en tijdens de jaarvergadering deed NVB-directeur Hein Blocks de discussie hierover opnieuw oplaaien, hij zei hierover:

De banken leveren erg veel informatie gratis aan de overheid en zijn tot veel bereid, maar wat ons betreft zijn er enkele nadrukkelijke voorwaarden. De lasten moeten neerdalen waar ook de voordelen vallen en de kosten voor de banken moeten niet buiten proportie zijn. Wij bezwijken langzamerhand onder die last. De hoeveelheid wetgeving is langzamerhand overdadig en disproportioneel. Onze medewerkers zien soms door de bomen het bos niet meer.

De kosten die worden gemaakt bestaan ondermeer uit statistische gegevens voor de Nederlandse betalingsbalans, het doorgeven van klantgegevens aan de belastingdienst en het melden van opmerkelijke transacties. Om dit allemaal uit te voeren zijn er dagelijks duizenden bankmedewerkers in de weer en de kosten die de banken hierdoor maken komt uit op zo’n 100.000.000 euro per jaar.

De situatie die de banken ondervinden lijkt heel erg sterk of is infeite het zelfde als ISP’s meemaken. Waarbij het duidelijk mag zijn dat de overheid de private sector(en) maar al te graag laat opdraaien voor hun vuile werk en daar geen reeele vergoeding tegenover stelt. Wellicht kan het bankwezen en de ISP-sector elkaar vinden en op die manier een gezamelijke vuist maken tegen de overheid.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.