Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

10 registrars verantwoordelijk voor 83% spamvertized domeinen

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 6 februari 2009 08:10 uur

Er zijn maar een tiental ICANN accredited registrars verantwoordelijk voor 83 procent van alle geregistreerde spamvertized domeinen, zo blijkt uit onderzoek online spam- en malware bestrijder KnujOn. In mei 2008 publiceerde KnujOn al een zelfde onderzoek, toen waren er nog 20 registrars verantwoordelijk voor 90 procent van alle geregistreerde spamvertized domeinen. Het afgelopen jaar hebben spammers zich dus geconcentreerd op een handje vol registrars.

Bijna alle registrars die vorig jaar in de top 10 stonden staan er nu niet meer in, alleen Xin Net (in mei op de eerste plaats) en eNom (in mei op de vijfde plaats) staan nog in de lijst, op de eerste en tweede plaats. De oorzaak van deze opruiming onder de spam registrars is er aan te wijten dat ICANN een groot aantal van deze registrars een zogenaamde Breach Notice heeft gestuurd, waarin van registrars werd geƫist dat ze spamdomeinen er uit gooien of hun accreditatie zou worden geroyeerd. Daarnaast hebben andere registrars zelf eieren voor hun geld gekozen, en de spamdomeinen er op eigen initiatief uitgegooid, aldus KnujOn.

De top 10 grootste spam registrars (van juni 2008 tot en met januari 2009):

 1. Xin Net
 2. eNom
 3. Network Solutions
 4. Register.com
 5. PLANETONLINE
 6. RegTime
 7. OnlineNIC
 8. SpotDomains
 9. Wild West
 10. HICHINA Web Solutions

Het wordt overigens nog interessanter als we naar de absolute aantallen kijken. In dat opzicht springt PLANETONLINE met kop en schouders boven de andere spam registrars uit. Totaal zijn er 20.604 spamvertized domeinnamen via PLANETONLINE geregistreerd waarmee het bedrijf de nummer #2 is in absolute aantallen is, op een totaal van 53.202 geregistreerde domeinnamen, maar liefst 38,7 procent van alle door PLANETONLINE geregistreerd domeinen worden spamvertized. Ter vergelijking via de nummer #1 eNom, zijn er 32.610 spamvertized geregistreerd op 8.840.000 geregistreerde domeinen (0,4 procent).

Spamvertized domeinen bij ICANN accredited registrars

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.