Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kritiek op wijze van benoeming binnen ICANN

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 mei 2007 23:16 uur

In navolging van de oproep van ICANN bestuursvoorzitter Vint Cerf dat ICANN hard opzoek is naar mensen die zich willen inzetten voor het werk dat ICANN doet, heeft nu voormalig ICANN bestuurslid Karl Auerbach kritiek geuit op ICANN.

Naar het idee van Auerbach is ICANN slecht opgezet en is de bedrijfsvoering net zo slecht. Het belangrijkste deel van zijn kritiek is de wijze waarop bestuursleden worden gekozen die samen een goede afspiegeling van de internetgebruikers wereldwijd moeten vormen.

In 2000 expirementeerde ICANN met een wereldwijde “publieke” bestuursverkiezingen. Daarmee is nu gestopt en er wordt nu gebruik gemaakt van een “selectie- en benoemingscomissie”, die geschikte kandidaten selecteert. Ondanks alle problemen waarmee je mee te maken krijgt bij een wereldwijde verkiezing zonder toezicht, was de bestuursverkiezing van 2000 tenminste democratisch aldus Auerbach.

Selectie- en benoemingscomissies zijn handig voor organen die verfkleuren standaardiseren of andere zaken waarover geen echte onenigheid ontstaat en waarbij geen keuzes worden gemaakt over normen en waarden. Maar selectie- en benoemingscomissie zijn verschrikkelijk waar het gaat om governance organen, zoals ICANN, waarbij er veel energie, emotie en meningen zijn over het bewuste orgaan.

Milton Mueller, een van de partners van het Internet Governance Project, is ook kritisch over de benoemingen binnen ICANN en noemt het selectieproces “welbewust nontransparant” en geeft er zelf ook de voorkeur aan om terug te gaan naar publieke verkiezingen.

Je weet nooit waarom iemand wel of niet gekozen is. Het proces dat in het leven is geroepen, is er een die eenieder met een duidelijk controversiƫle mening niet gekozen wordt.

Auerbach voegt hier aan toe:

ICANN is zoals zoveel regelende organen verworden tot een orgaan dat gereguleerd wordt door de personen die het moet reguleren. Dit proces dat bij veel organen tientallen jaren in beslag neemt, is bij ICANN, zelfs naar internet standaarden, in record tijd gebeurt.

Ondanks de kritiek is Vint Cerf van mening dat er geen enkele onafhankelijke toezichthouder een ongecontroleerde bestuursverkiezing als 2000 goedkeuring zou verlenen. Een selectie- en benoemingscomissie is de beste oplossing die wel voldoet.

Via: International Herald Tribune

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.