Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Zuid-Afrikaans registry lanceert ADR-procedure voor domeinnamen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 mei 2007 09:58 uur

Het Zuid-Afrikaanse registry (.za DNA) heeft een nieuwe ADR-procedure voor .za-domeinnamen gelanceerd. Doel van de ADR-procedure is om een goedkope, eenvoudige en vooral ook snelle oplossing voor domeinnaam geschillen waarbij de inschakeling van een advocaat niet nodig is.

Dr. Hasmukh Gajjar, voorzitter van .za DNA:

Een van de meest voorkomende problemen die we zien is dat een persoon of bedrijf de domeinnaam van een concurrent registreert voor financieel gewin of om een oneerlijke voorsprong te krijgen door het de concurrentie onmogelijk te maken om een bepaalde domeinnaam te registeren. Ook komt het voor dat er een aanstootgevende domeinnaam wordt geregistreerd, die voor een ander persoon of bedrijf lasterlijk kan zijn.

Voor de lancering van de ADR-procedure was het opeisen van een gekaapte domeinnaam een kostbare en tijdrovende aangelegenheid, die jaren kon duren en waarvoor de kosten al snel 25.000 euro (250.000 Rand) konden bedragen. De procedure zal 1.000 euro gaan kosten voor een zelfstandig sprekende arbiter tot 2.400 euro voor een panel van drie arbiters. De kosten voor een hoger beroep zullen 1.200 euro bedragen. De doorloop tijd van de procedure, vanaf het moment van de aanklacht tot en uitvoering van het vonnis, zal maximaal 2 maanden bedragen.

Dr. Hasmukh Gajjar:

Deze tarieven zijn velen malen lager dan de kosten die gemaakt worden wanneer de zaak voor de rechter zou worden gebracht. De tarieven zijn er ook om misbruik van de geschil procedure te voorkomen en om een fonds te vullen waar personen en bedrijven die minder vermogend zijn toch de mogelijkheid te geven een procedure te beginnen. Het bestuur heeft wel strikte voorwaarden gesteld aan het gebruik van deze mogelijkheid.

In het verleden waren er maar weinig mogelijkheid voor bedrijven en personen om domeinnaam geschillen te beslechten. De nieuwe procedure die vandaag gelanceerd is veranderd dat hopelijk en geeft alle Zuid-Afrikanen en bedrijven een betere mogelijkheid om hun online identiteit te creëren.

Wat vooral opvalt aan de ADR-procedure is dat elk detail is uitgewerkt. Niet enkel de procedure, maar ook de mogelijkheden waarmee zowel door de eiser bewezen kan worden dat er sprake is van een onrechtmatige registratie als door de gedaagde dat er juist geen sprake is van een enige onrechtmatigheid.

Naast de zaken die je hier kan verwachten, zoals misbruik van de merknaam of ander rechten van de eiser, kan ook een “reeks van onrechtmatige registraties” door de gedaagde op misbruik wijzen. Aan de andere kant staat de procedure aan de gedaagde expliciet toe te bewijzen dat er sprake is van “fair use” van de domeinnaam en dus geen onrechtmatige registratie, wanneer de domeinnaam een (merk)naam van de eiser bevat, waarbij het enkel gaat om eerbetoon aan of er enkel ‘faire kritiek’ wordt gegeven op de eiser.

De ADR-procedure zoals die door .za DNA is gelanceerd ziet er goed uit en ik ben ook zeer benieuwd hoe het in de praktijk zal gaan werken. Wie zelf geïnteresseerd is in de materie kan de Zuid-Afrikaanse wet waarin de ADR-procedure vervat is hier lezen (PDF) in het Engels en het Zuid-Afrikaans (soort Nederlands).

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.