Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft biedt gratis domeinnaam en hosting

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 12 februari 2009 08:03 uur

Microsoft WindowsSoms is het makkelijker om een bericht in column-stijl te schrijven. En omdat vandaag en morgen de baas van huis is, grijp ik met dit bericht even de kans. Aanleiding was een uitnodiging van Microsoft om deel te nemen aan een gratis en publieke Beta van Office Live Workspaces. De woorden “gratis” en “Microsoft” worden niet vaak in één zin genoemd. Daarom was ik verbaast toen ik een aanbieding van de softwaregigant zag, waarbij ze ter promotie van Office Live Workspace een gratis domeinnaam met hosting aanbieden.

Het gratis domein geldt enkel wanneer je binnenkomt op de US-versie. Ik besluit zelf te testen op de Nederlandse versie en log in met mijn Live ID. Binnen enkele minuten en zonder tig schermen door te moeten heb ik een workplace. Het doet me meteen denken aan een Sharepoint omgeving die ik dagelijks voor mijn Intranet gebruik om projecten en de documentatie hiervan bij te houden en te delen met mijn collega’s. Het online pakket werkt erg gebruiksvriendelijk en uitleg is voor de meeste gebruikers van het Office pakket dan ook niet nodig.

Slaat Microsoft met deze beta eigenlijk wel de goede weg in, vraag ik me intussen af? De meesten weten dat ik naast de redactionele activiteiten voor xCAT.nl Publishing werk als freelance IT consultant en systeembeheerder. Veel van mijn klanten, maar ook ikzelf, zijn Microsoft partner en bieden oplossingen aan op basis van Microsoft.

Microsoft passeert met deze beta providers en partners die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de afzet van Microsoft SaaS-diensten. En hoewel het nu nog een beta is, de berichten over de kosten na het eerste jaar ($14,95 inclusief domein) lijken erop dat dit ook daadwerkelijk de bedoeling is. In ieder geval voor de VS. De vraag is echter nooit geweest of partijen als Microsoft en Google webhosting aan gingen bieden, maar wanneer.

Voor mij is het makkelijk. Particulieren zonder budget of verenigingen hebben nu een goed alternatief, terwijl zakelijke gebruikers toch een oplossing met directe support willen bij een Nederlandse partij, bij voorkeur met garanties en een SLA. Erg druk maak ik me er niet om, maar toch schud het je even wakker. Zelf bied ik gelukkig in een heel breed spectrum aan zakelijke dienstverlening waarbij ik me focus op een beperkte markt. Maar hoe zit het met de kleinere hosters?

patrick, 12 februari 2009 9:05 am

Bij microsoft is alles gratis tot je de kleine lettertjes gaat bekijken; zie ook de extra prijzen: http://smallbusiness.officelive.com/pricing/offers

Lennie, 13 februari 2009 2:03 am

Grappig hoe de mensen die microsoft-gebaseerde diensten aanbieden dit niet al veel eerder hadden zien aankomen. Ik had het al voorspelt toen microsoft er nog niet eens aan begonnen was.

Persoonlijk heb ik wel zoiets van wat moet je er eigenlijk mee, maar als techneut heb je misschien ook meer mogelijkheden ter beschikking (om je data niet in een microsoft lock-in formaat te gieten).

Lennie, 13 februari 2009 9:24 am

Microsoft wil graag andere kanalen aanboren.

Ze gaan nu zelfs een eigen winkel openen:

http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE51B7K620090213?feedType=RSS&feedName=technologyNews

Arnout Veenman, 13 februari 2009 11:05 am

@Allen, de verwijzing naar één specfieke aanbieder van diensten in Nederland, die ook een adverteerder van ISPam.nl is, zit mij ook niet lekker en is zojuist door mij verwijderd. Door dat ik in een congres zit viel het me zojuist pas op dat dat gebeurt is.

Echter is het niet de bedoeling dat daarover in de comments over wordt geklaagd, omdat dat niks bijdraagt aan de inhoudelijke discussie over het onderwerp zelf. Dit soort reacties zijn simpelweg niet toegestaan en worden dan ook verwijderd.

Klagen over het artikel zelf kan wel via [email protected], het e-mail adres dat ook onder de reactie box staat.

Jos, 15 februari 2009 10:55 am

Wij zijn reeds jaren SPLA gebruiker en hebben nagenoeg elk jaar een nieuwe overeenkomst moeten tekenen met een berg aan kleine letters. Buiten dat bied de huidige economie ook een aantal 'moet'acties zoals MS nu gaat ondernemen. Ben het dan ook eens dat het de vraag was wanneer ipv of.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.