Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Emango opent datacentrum in Schinnen (LB)

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 16 februari 2009 08:03 uur

Emango datacenter in Puth (Limburg)Emango Internet Services heeft langs de A76 een datacentrum geopend in Schinnen, dat een paar kilometer onder Sittard in Zuid-Limburg ligt. Het datacentrum beschikt over geografisch gescheiden darkfibers voor de ontkoppeling van haar netwerk en telt 400m². De eerste ruimte is inmiddels gereed en biedt plaats aan maximaal 36 racks. Mochten deze echter binnen korte termijn verhuurd zijn, kan Emango een tweede suite inrichten van 100m².

Datacentrum
Het datacentrum heeft de beschikking over 75m² datavloer, maar er kan een tweede suite van 100m² inhouse bijgebouwd worden. Mocht deze vol zijn, heeft Emango bouwgrond om nog verder te groeien. Alle racks zijn 120cm diep en staan in een cold-corridor opstelling. Alle racks zijn voorzien van een A en B stroomfeed. Als back-up voor de stroom wordt gebruik gemaakt van UPS en generator.

Een cold corridor opstelling met 1/2 en 1/4 secured cabinets van Minkels

Stroom
Standaard zijn hele racks met een A en B feed uitgerust. Een gedeelte van het datacentrum is ingericht voor een verbruik van 16A per rack, een ander gedeelte kan maximaal 32A stroom per rack geleverd worden. 1/4 en 1/2 racks zijn voorzien van een eigen stroomaansluiting op één van de 112 groepen. Ook deze 1/4 en 1/2 secured racks kunnen, indien gewenst, geleverd worden met een B-feed. Alle feeds zitten achter de centrale UPS installatie van MGE Systems.

Stroomaansluitingen: tot 32 Ampere per rack over twee aparte feeds

Diverse non-break UPS systemen van MGE voor de noodstroom

Netwerk
Emango is bezig om met een partner een eigen netwerk op te bouwen. De darkfibers worden gekoppeld in Heerlen en Beek, waarna ze verder gaan richting Amsterdam en Münster (DE), waar in Duitsland gekoppeld wordt met Cogent. Zo kan het datacentrum ook blijven draaien als er een zeer grote storing in Amsterdam is. Daarnaast zal het verkeer richting Duitsland over deze verbinding geleid worden. Ook is Emango met de ND-IX in gesprek over een aansluiting. Wellicht dat er in de nabije toekomst zelfs mogelijkheden zijn voor een ND-IX switch.

Autonoom
Waarom een eigen datacentrum bouwen als er datacentra in de buurt zijn, vroeg ik aan Ralph Zeetsen. “Ik denk dat de markt in Limburg zeer geschikt is. We hebben naast het datacentrum ook een automatiseringstak en we zien bij klanten dat er veel behoefte is aan centralisatie. Het datacentrum sluit hier goed bij aan. Bovendien kunnen we op deze manier alles in eigen beheer houden en autonoom werken”.

Emango Internet Services

Prijzen
De prijzen van het datacentrum zijn marktconform en beslist niet hoger dan een rack bij servicegericht datacentrum in Amsterdam. Met name voor de vele ondernemingen in Zuid-Limburg en het Eurogio gebied aldaar, onstaat een mooi alternatief om lange reistijden richting de Randstad of Düsseldorf / Aken te voorkomen. Op Webhostingtalk hebben de eerste ondernemers uit de regio zich al positief uitgelaten over de komst van het nieuwe datacentrum in de regio.

Paul, 16 februari 2009 8:43 am

Het klinkt mij allemaal een beetje knullig:

"Als back-up voor de stroom wordt gebruik gemaakt van UPS en generator."

"De airco-installatie maakt gebruik van een andere stroomfeed."

Leuke opsomming voor een leek maar ik krijg het idee dat het allemaal niet zo goed doordacht is.

Tudududu, 16 februari 2009 9:55 am

Volgens mij ben je meer dan een leek als je niet snapt dat een UPS en generator voor backupstroom gebruikt worden, wat moet daar nog meer aan verteld worden.

Paul, 16 februari 2009 10:46 am

Ik zet mijn servers niet in een datacenter met een standaard USP en generator. Als je het artikel leest krijg ik niet het idee dat dit `state of the art` apparatuur is.

Voor een datacenter toch één van de belangrijkste dingen!

Je hebt natuurlijk datacenters en server ruimtes... wanneer mag je een server ruimte een datacenter noemen?

Randy ten Have, 16 februari 2009 12:14 pm

12:00 uur: Even wat kleine updates en foto's.

Toon, 16 februari 2009 12:26 pm

Ziet er netjes uit!

Ralph Zeetsen, 16 februari 2009 12:27 pm

Paul, enige informatie in het artikel was niet helemaal correct. De airco-installaties zitten uiteraard gewoon op dezelfde feed als de rest van het DC. De airco's zitten alleen niet achter de UPS-installatie op het 'schone verdeelbord'. Dat houdt kortom in dat ze niet achter de UPS geplaatst zijn, maar uiteraard wel door de generator gevoed worden. We gebruiken allesbehalve een standaard UPS...we hebben een centraal 120KVA systeem van MGE Systems in gebruik met bijbehorende accu's. Dit systeem zorgt uiteraard voor de eventuele noodstroom en tevens dat alles netjes op 50 Hz gefilterd naar de datavloer gaat...

Paul, 16 februari 2009 12:36 pm

Ralph, klinkt al een stuk beter en de foto's geven een beter gevoel bij het artikel.

Hebben jullie ook nog iets van een VESDA systeem?

p.s. Jammer dat jullie site nog niet werkt, dat bevestigde sterk mijn gevoel van on-professionaliteit.

Ralph Zeetsen, 16 februari 2009 12:42 pm

Je ziet op een van de foto's nog een stukje van de rode VESDA pijp....boven alle airco's is aspiratiedetectie geplaatst. We maken dus inderdaad gebruik van een VESDA systeem, zoals dat in een 'datacenter' ;-) behoort. De site is nog volop in ontwikkeling...deze wordt zsm online geplaatst met alle informatie.

MikeN, 16 februari 2009 12:56 pm

Is er ook blussing aanwezig, of moet de brandweer komen als de VESDA wat detecteert? ;)

Ralph Zeetsen, 16 februari 2009 1:08 pm

We maken gebruik van een Ansul Sapphire blussysteem met Novec blusgas.

DLH Douma, 19 februari 2009 5:29 am

"De prijzen van het datacentrum zijn marktconform en beslist niet hoger dan een rack bij servicegericht datacentrum in Amsterdam."

Ben ik eens benieuwd wat de prijzen dan zijn ;)
Van welke indicatie moet ik uit gaan als we praten over een blanco rack zonder datavekeer?

Randy ten Have, 19 februari 2009 8:19 am

Dan zul je toch echt even moeten bellen met Emango. Vriendelijke mensen hoor, ze bijten niet. (Tenzij je komend weekend belt, alles beneden de rivieren viert dan Carnaval. Alaaaf)

Mario, 9 maart 2009 11:38 pm

Dat Emango hun servers vanaf Amsterdam naar Schinnen verhuisde, kwam een klant van me ook pas achter toen zijn mail niet meer werkte.

Emango belde mij met de mededeling dat de mail werd omgezet en de klant wist van niets. Tien minuten later kreeg ik de klant boos aan de telefoon waarom zijn email niet meer werkte.

Andy, 11 maart 2009 3:01 am

Wij hebben er sinds 21 Februari onze intrek gedaan met 8 servers en het bevalt ons meer dan goed! service daar is echt helemaal top! ook de locatie is voor ons echt helemaal super gezien wij zelf in landgraaf zitten, voor ons is dit datacenter echt een geweldige uitkomst! Ik heb er een uitgebreide rondleiding gehad met uitleg over alles en nog wat, en dat is gewoon helemaal in orde! bovendien wordt er nog keihard gewerkt aan voorzieningen. Ik heb in elk geval geen spijt van mij keuze, en ik kan vertellen dat de prijzen zeer zeker gunstig zijn ten opzichte van een Telecity te Amsterdam.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.