Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag Domain pulse 2009

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 18 februari 2009 08:10 uur

Domain pulse 2009Afgelopen week was ik voor voor het vierde jaar op rij aanwezig bij Domain pulse, dat dit jaar in Dresden (Duitsland) werd gehouden. Dit volledig Duitstalige congres wordt elke jaar georganiseerd door DeNIC (.de), nic.at (.at) en SWITCH (.ch). Achtereenvolgend wordt het congres in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gehouden.

Het programma van Domain pulse 2009 was dit jaar minder op domeinen en providers gericht dan voorgaande jaren. Daarom heb ik besloten om mij in dit verslag te beperken tot de delen van het congres die interessant voor de doelgroep van ISPam.nl zijn.

Domain pulse 2009: Opening door Sabine Dolderer (DeNIC)
Opening van Domain pulse 2009 door Sabine Dolderer (directrice DeNIC)

Nieuwe Top Level Domeinen
Nieuwe Top Level Domeinen staan op de agenda, maar dat gaat nog wel even duren voor dat het zover is, zo stelt Olof Nordling van ICANN. Het is onwaarschijnlijk dat de nieuwe TLD’s er dit jaar nog gaan komen, want het tweede onderwerp van het voorstel voor nieuwe TLD’s zal ook niet het laatste zijn. Er zijn namelijk enorm veel reacties gekomen op het eerste ontwerp. Waardoor er zoveel moet worden veranderd voor het tweede ontwerp. Dat er ook daar op weer veel reacties te verwachten zijn, dat een derde ontwerp waarin die reacties weer verwerkt zijn onontkomelijk lijkt.

Ook is men bij ICANN de kritiek van de (voormalige) Amerikaanse regering niet vergeten. Die zich tegen de komst van nieuwe TLD’s heeft gekeerd. Deze zouden namelijk niet nodig zijn. Het is nu de vraag wat de reactie van de nieuwe Amerikaanse regering van Obama voor standpunt gaat innemen op dit punt, zo stelt Michael Niebel, vertegenwoordiger van de Europese Commissie.

Een ander probleem dat zou kunnen worden veroorzaakt door het openstellen van de root zone, is dat domeinen aan waarde gaan verliezen, zo wel intrinsiek als praktisch, zo waarschuwden Christian Müller, CTO van STRATO en Tim Schumacher van Sedo. Een versplintering van verschillende TLD’s zou er voor kunnen zorgen dat internetters niet weten waar ze naar toe moeten. Als ze op zoek moeten naar de website van BMW. Moet men dan naar bmw.auto, auto.bmw, bmw.com? Daarmee worden internetters in de handen van zoekmachines gedreven en verliezen domeinen hun kracht als wegwijzers op internet.

Het aantal nieuwe TLD’s in de root zone dat men in het panel verwacht liep uiteen van enkele tientallen tot enkele honderden, met als gemiddelde verwachting zo’n 300 nieuwe TLD’s. Schumacher van Sedo wist wel al te melden voor welke nieuwe TLD het meeste belangstelling zal zijn: .cmo. De meest gemaakte typo van .com.

Domain pulse 2009: Paneldiscussie over nieuwe TLD's
Vlnr: Olof Nordling (ICANN), Christian Mülller (STRATO),
Tim Schumacher (SEDO), Dirk Krischenowski (DOTZON GbR / DotBerlin), Stephan Welzel (DENIC eG), Monika Ermert (heise / moderator)

Nieuws van DeNIC, nic.at en SWITCH
Voor alle nieuwe TLD’s zijn er ook registries nodig, en bestaande registries hebben de kennis en systemen in huis om deze te runnen. Richard Wien, directeur van Nic.at stelt graag het backend-registry te zijn voor nieuwe Oostenrijkse TLD’s. Nic.at zou graag als partner helpen bij de aanvraag van bijvoorbeeld .wien of andere toeristische TLD’s. Ook zijn collega Urs Uppenberger van SWITCH stelt nieuwe TLD’s graag te ondersteunen bij hun nieuwe TLD-aanvragen. DeNIC directrice Sabine Dolderer is minder happig om in de rol van backend-registry operator te duiken, maar houdt de mogelijkheid dat in de toekomst wel te gaan doen open.

Zowel DeNIC, Nic.at als SWITCH zijn allemaal bezig om DNSSEC te gaan inzetten. DeNIC heeft op het moment enkel nog plannen om een testopstelling te bouwen. Een beslissing om DNSSEC al dan niet in te gaan zetten, zal dit jaar nog niet worden genomen stelde CTO Jörg Schweiger. Nic.at is een stapje verder en heeft al een testopstelling draaien. Echter is men daarbij tegen problemen met routers en firewalls aangelopen. Ook het feit dat de cryptografische sleutel door elk registry moet worden verspreid, zolang de rootzone nog niet is gesigneerd, ziet men bij Nic.at nog als een belemmering voor het inzetten van DNSSEC. Nic.at neemt daarom een afwachtende houding aan. SWITCH directeur Urs Eppenberger stelt het gewoon te doen. DNSSEC zal dit jaar nog live gaan bij SWITCH.

IPv6 is ook in de Duitstalige landen een zorgenkindje. Bij de registries zelf is IPv6 ondertussen al de normaalste zaak van de wereld. Echter bij de hosters en houders veel minder. Bij DeNIC, nic.at en SWITCH zijn er respectievelijk maar 12, 64 en 192 nameservers die via IPv6-bereikbaar zijn. Er zijn daardoor nauwelijks .de, .at en .ch domeinen volledig bereikbaar via IPv6.

Verder willen zowel DeNIC, Nic.at als SWITCH af van de e-mail interface om domeinen te registreren en te muteren. nic.at en SWITCH gaan binnenkort volledig over op EPP, terwijl DeNIC vast houdt aan het zelfontwikkelde RII dat sterk op EPP zou zijn gebaseerd.

Domain pulse 2009: DeNIC, nic.at, SWITCH panel

Vlnr: Dr. Jörg Schweiger (DENIC eG), Urs Eppenberger (SWITCH), Richard Wein (nic.at), moderator

Weer een geweldige Domain pulse
Het avondprogramma van Domain pulse 2009 was ook weer perfect. We werden met zijn allen naar een kasteel in Dresden gebracht, waar we gedineerd hebben in één van de mooiste zalen die ik ooit gezien heb. Het is me dit jaar alleen een beetje tegengevallen dat de onderwerpen die besproken werden te veel over zaken gingen die niet direct gerelateerd aan domeinen zijn, zoals online reclame, online identiteit, de rol van het internet bij verkiezingen, etc. Dat neemt niet weg dat ik met aandacht alle presentaties gevolgd heb en Domain pulse 2009 weer geweldig was.

Volgend jaar vind Domain Pulse 2010 in Luzerne, Zwitserland. Als het even mogelijk is, ben ik er dan ook weer voor de vijfde maal bij!

Domain pulse 2009: Domain pulse 2010 in Luzern (Zwitserland)

Enkele uren later, na nog enkele uren in een compleet groen Dresden (door de aanwezigheid van 4.300 politiemensen) door te hebben gebracht. Was mijn bezoek aan Domain pulse 2009 weer voorbij.

Domain pulse 2009: Terugreis Dresden - Amsterdam

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.